Fondatoarea feministă și întreaga echipă editorială a revistei Vaticanului consacrată femeilor au anunțat, marți, încetarea apariției publicației, denunțând o tentativă de preluare masculină a muncii lor, scrie AFP.

Piata Sf. Petru VaticanFoto: Captura YouTube

"Aruncăm prosopul pentru că ne simțim înconjurate de un climat de neîncredere și delegitimare progresivă", scrie, într-o scrisoare trimisă marți Papei, fondatoarea publicației, Lucetta Scaraffia.

Aceasta denunță o încercare de control a muncii lor de către bărbați.

Pentru jurnalistă, "odată cu închiderea revistei, se termină, sau mai precis se distruge o experiență nouă și excepțională pentru Biserică".

Revista, înființată în urmă cu șapte ani, cu aprobarea Papei Benedict al XVI-lea, este atașată la Osservatore Romano, cotidianul oficial al Vaticanului. De asemenea, are versiuni în limba spaniolă (în revista "Vida Nueva"), în limba franceză ("La Vie") și în limba engleză (pe internet).

A publicat numeroase texte despre spiritualitate și teologie, dar și despre teme feministe, cum ar fi exploatarea servilă, deseori fără nici o remunerație, a călugărițelor.

În februarie, revista a publicat un raport despre călugărițele violate, forțate să avorteze sau să-și crească copiii singure, expulzate din comunitatea lor, copii care nu au fost niciodată recunoscuți de către tații lor, preoți. În cele din urmă, Papa Francis a recunoscut pentru prima dată astfel de abuzuri comise de preoți.

Scaraffia a evocat o revenire "la obiceiul dispărut al deciziilor venite de sus (...), al femeilor considerate slabe".

Ea a pregătit, de asemenea, ultimul număr al revistei, care ar trebui teoretic publicat în aprilie, în care pune direct sub semnul întrebării "noua conducere a lui Osservatore Romano".

Revista femeilor a avut sprijinul fostului director al L'Osservatore Romano, Giovanni Maria Vian, profesor universitar, care a fost înlocuit, în decembrie, cu scriitorul Andrea Monda, ca parte a celei mai mari restructurări a tuturor comunicațiilor din Vatican.

Într-o declarație, Monda "a luat act de închiderea publicației și i-a mulțumit d-nei Scaraffia pentru munca valoroasă a acesteia”. El susține, totuși, că nu a intervenit niciodată în activitatea revistei, ci s-a limitat doar să "sugereze" teme și persoane care puteau fi eventual implicate.