În timp ce Statele Unite continuă să exercite presiuni asupra Ankarei pentru a renunţa la achiziţia rachetelor S-400, în această săptămână expiră oferta lansată Turciei de administraţia de la Washington pentru rachetele Patriot, scrie Cumhuriyet, citat de Rador. Ankara a transmis mesajul că nu va renunţa la rachetele S-400, condiţie impusă de SUA pentru achiziţia rachetelor Patriot; însă ameninţarea cu "sancţiuni" la adresa Turciei a SUA şi eforturile de a o convinge în acest sens, continuă.

Lansarea unei rachete PatriotFoto: DVIDS

Punctul cel mai fierbinte de pe agenda relaţiilor dintre SUA şi Turcia îl reprezintă decizia de a achiziţiona din Rusia sistemul de apărare aeriană S-400, care va fi livrat în luna iulie a acestui an. În luna ianuarie, Statele Unite au lansat o ofertă Ankarei pentru rachetele Patriot, de multă vreme interzise a fi vândute Turciei, cu condiţia de a renunţa la cumpărarea sistemului S-400.

Oficialii americani au transmis Turciei mesaje că această ofertă este "cea mai bună dintre ofertele transmise celorlalţi aliaţi", dar nu s-a comunicat în mod oficial care este aceasta. Propunerea americană pentru rachetele Patriot este estimată la 3,5 miliarde de dolari, iar pentru anul acesta este prevăzută livrarea a două baterii.

Însă opoziţia puternică a Ankarei la condiţia avansată de Statele Unite de renunţare la sistemul S-400 pentru achiziţia rachetelor Patriot, continuă. De nenumărate ori oficialii, şi în primul rând preşedintele Erdoğan, au precizat că nu poate fi vorba despre renunţarea la achiziţia sistemului S-400. La finele lunii martie expiră termenul ofertei lansate Turciei de Statele Unite pentru rachetele Patriot. Chiar dacă au existat informaţii conform cărora Turcia a anunţat Statele Unite că nu a acceptat oferta, ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a amintit că negocierile privind rachetele Patriot continuă.

Ameninţarea F-35

Un alt atu pe care Statele Unite îl folosesc pentru a determina Turcia să renunţe la achiziţia sistemului S-400 este proiectul comun pentru construcţia noii generaţii de avioane de atac F-35. SUA ameninţă Turcia că în cazul în care va cumpăra sistemul S-400 o va exclude din programul F-35.

Katie Wheelbarger, adjunctul secretarului apărării pe probleme de securitate internaţională din cadrul Departamentului Apărării al SUA (Pentagon) a confirmat în mod oficial supoziţiile conform cărora Pentagonul caută alternative pentru producţia pieselor avionului F-35 ce urmează a fi fabricate în Turcia şi a spus: "Pentru stabilitatea lanţului de achiziţie este pregătită o programare atentă." Excluderea Turciei din programul F-35 va genera cea mai serioasă criză dintre SUA şi Turcia, din ultimii ani.

După alegerile locale care se apropie, se aşteaptă ca principalul punct de pe agenda politicii externe a Turciei să îl constituie negocierile cu SUA privind rachetele Patriot, sistemul S-400 şi avioanele F-35.