Administrația de la Ankara a criticat dur decizia Statelor Unite de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, catalogând-o drept o încălcare gravă a legislației internaționale, a transmis luni Ministerul turc de Externe, relatează Euronews, citat de Mediafax.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

„Această decizie nefericită demonstrează că Administrația Statelor Unite continuă să fie o parte din problemă, în loc să fie parte din soluție în ceea ce privește Orientul Mijlociu”, se menționează în comunicatul emis de Minister.

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni o ordonanţă executivă prin care a decis recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, măsura fiind condamnată vehement de Administraţia din Siria.

Donald Trump a semnat controversatul document la Casa Albă, alături de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Israelul a ocupat Platoul Golan în "Războiul de Şase Zile" din 1967, extinzând controlul asupra acestui teritoriu în 1981. Niciun alt stat nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.

Turcia a făcut apel la comunitatea internațională pentru respectarea principiilor fundamentale ale Organizației Națiunilor Unite.

„Decizia (Statelor Unite, n.red.) este nulă pentru Turcia”, se menționează în comunicat.