Armata Statelor Unite a anunțat luni că a testat cu succes un sistem de apărare antibalistic pentru a doborî o rachetă balistică intercontinentală, demonstrând abilitatea de a combate astfel de atacuri din partea unor țări precum Coreea de Nord, relatează Mediafax citând Reuters.

Sistem antibalisticFoto: Navy.mil

Agenția de Apărare Balistică a Statelor Unite a transmis că au fost folosite două sisteme terestre în cadrul testului. Unul dintre acestea a distrus ținta principală, iar al doilea „a cercetat bucățile rămase și, în lipsa unei alte ținte prinicipale, a selectat următorul obiect letal și l-a distrus”, se menționează în comunicatul emis de Agenție.

Racheta a fost lansată de pe Insulele Marshall, din Oceanul Pacific, situate la peste 6.400 de kilometri distanță de Baza Aeriană Bandenberg din California, unde erau amplasate sistemele antirachetă.

Directorul Agenției, locotenentul Sam Greaves, a numit testul „un punct critic”.

„Sistemul terestru de Apărare Midcourse are o importanță vitală pentru apărarea națională, iar acest test demonstrează că suntem capabili să ne descurcăm cu amenințările reale”, a declarat Greaves.

Coreea de Nord a testat în anul 2017 mai multe rachete balistice intercontinentale, capabile să ajungă pe teritoriul Statelor Unite.