Autoritățile bulgare sunt pasive la agresiunea hibridă a Kremlinului, servindu-l chiar, și nu contribuie la securitatea și apărarea colectivă în NATO. Acest lucru a fost declarat de către Ivan Kostov, fost prim-ministru bulgar (1997-2001), la conferința "Aderarea la NATO - cheia către UE", organizată de Consiliul Atlantic din Bulgaria, prin care se marchează cea de-a 70-a aniversare a înființării NATO și 15 ani de la aderarea Bulgariei, potrivit Dnevnik, citat de Rador.

Kostov a adăugat că guvernanţii nu au luat o poziție în conflictul Rusia - NATO și cu privire la otrăvirea familiei Skripal în Marea Britanie. Potrivit acestuia, "paralizia" partidelor politice bulgare este evidentă și ele nu contracarează amenințarea hibridă din partea Rusiei. Din aceste motive, el a calificat amenințarea hibridă din partea Rusiei ca pe o agresiune unilaterală împotriva Bulgariei.

Kostov consideră că amenințarea hibridă impune dependența de instituțiile de partid și de stat, cum ar fi procuratura bulgară, organele de anchetă sau organismele de combatere a corupției.

Fiecare acuzație este considerată justificată și face obiectul unei poziţii publice. În ultimii doi ani, procuratura a anchetat o serie de politicieni care sprijină acțiunile NATO, a spus Kostov, reamintind încercările de condamnare a fostului ministru de externe Daniel Mitov și apărarea lui Nikolai Nencev.

Kremlinul poartă un război difuz, cu atacuri psihologice, politice și cibernetice, creare de insecuritate și altele, a spus Ivan Kostov. El a reamintit că, în rapoartele de anul trecut ale serviciilor, nu este menţionată sursa ameninţării hibride.

Ivan Kostov a mai spus că direcţia Agenţiei de Stat pentru Securitatea Naţională (DANS), pentru contracararea serviciilor rusești, a fost închisă, iar protecția împotriva amenințării hibride rusești este acum neprofesionistă.

Kostov a anunțat că au fost aduse prejudicii serioase sectorului energetic bulgar și că este nevoie să se reitereze cine și în cum a provocat îndatorarea Holdingului Energetic Bulgar (BEH).

Autoritățile bulgare trebuie să demonstreze, pe un ton mult mai dur, solidaritatea deplină faţă strategia și politica NATO. "Nu există loc pentru o diplomație aliată și un limbaj fără menajamente", a spus Kostov.

Trebuie sistată finanțarea ilegală, dar și proiectele rusești de pe teritoriul nostru, a adăugat Kostov.

Dominanța Rusiei în presa bulgară este o problemă, mai crede Kostov. Majoritatea candidaților la alegerile prezidențiale din 2016 din Bulgaria au repetat punctele ruseşti de sprijin. Singurul candidat la aceste alegeri care nu repetă punctele ruseşti de vedere - Traicio Traikov - este acum pus sub acuzare, a adăugat Kostov.