Premierul ungar Viktor Orbán i-a atacat din nou pe "birocrații de la Bruxelles" duminică, la câteva zile după ce a primit un avertisment din partea aliaților săi conservatori din Parlamentul European, iritaţi de o campanie de afişaj eurofob din Ungaria, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orbán a acuzat "elita" de la Bruxelles de "pierderea contactului cu realitatea" și de pedepsirea Budapestei pentru politicile sale împotriva imigrației.

"Noi nu suntem gata să facem ce dictează Bruxelles-ul dacă nu este bine pentru maghiari", a declarat el într-un interviu acordat postului de radio public. "Nu trebuie să ne fie frică de birocrații de la Bruxelles (...) care vor să ne impună discret ce au decis ei, peste capul nostru, la Bruxelles".

Miercuri, adunarea politică a Partidului Popular European (PPE), care reunește grupurile de dreapta și de centru-dreapta ale UE, cum ar fi CDU al cancelarului german Angela Merkel sau Republicanii din Franța, a decis să-l sancționeze minim pe Viktor Orbán, votând cu o zdrobitoare majoritate pentru suspendarea temporară a partidului său, Fidesz, şi nu pentru excluderea sa.

O decizie care îl împiedică temporar să participe la reuniunile PPE și îl privează de drepturile sale de vot în această familie politică europeană. Printre cei care au cerut o excludere și nu doar o suspendare se află mai ales președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Dl Juncker a fost vizat personal de o campanie cu panouri în Ungaria, alături de miliardarul american evreu de origine maghiară, George Soros, și a fost acuzat că a promovat imigrația pe bătrânul continent.

Timp de câteva luni, dreapta europeană a fost divizată în privinţa dlui Orbán, campaniile sale anti-Bruxelles și anumite aspecte ale politicii sale fiind considerate în detrimentul drepturilor cetăţeneşti.

"După alegerile europene vom decide, în cadrul Fidesz, ce este mai bine pentru Ungaria, dacă ar trebui să continuăm în cadrul PPE sau dacă locul nostru este mai degrabă într-o nouă alianță de partide", a spus Orbán, duminică. El le-a cerut maghiarilor să voteze în luna mai pentru a "arăta Bruxelles-ului că ceea ce se întâmplă în Ungaria este ceea ce vor maghiarii". În apărarea campaniei controversate de panouri, Orbán a declarat că el doar "a dezvăluit ce plănuieşte Bruxelles-ul".