Premierul grec Alexis Tsipras spune că avioane de vânătoare turcești s-au apropiat periculos de elicopterul său, în timp ce zbura luni către o insulă grecească pentru a marca Ziua Națională. Turcia a răspuns în schimb că nu a fost nicio încercare de a-i intercepta zborul prim-ministrului elen, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Au forțat elicopterul în care mă aflam să reducă altitudinea până când avioanele de luptă grecești au interceptat forțele militare care încălcau spațiul nostru aerian”, a povestit Tsipras într-un discurs susținut pe insula Agathonisi, situată la câțiva kilometri de coasta mediteraneană a Turciei.

„Mesajul pe care vreau să li-l transmit este că asemenea acțiuni prostești nu au niciun sens, își consumă combustibilul degeaba. Vom fi mereu acolo să ne apărăm integritatea națională”, a mai afirmat premierul elen.

Un oficial militar grec a declarat pentru Reuters că avioane F-16 grecești au interceptat avioanele militare turcești la o distanță de circa 6 kilometri de elicopterul lui Tsipras.

O sursă din cadrul serviciilor de securitate turce a negat incidentul, susținând că aparatele turcești efectuau misiuni de rutină. „Nu a fost nicio încercare de interceptare din partea avioanelor de vânătoare turcești în timpul activității de astăzi a premierului grec”, a spus sursa, potrivit Reuters.

Deși aliate în cadrul NATO, Turcia și Grecia au de mult divergențe asupra mai multor chestiuni, de la diviziunea etnică a Ciprului până la drepturi de zbor și spațiu aerian. Relațiile dintre cele două țări s-au înrăutățit de când Atena a refuzat să extrădeze opt soldați turci acuzați de autoritățile de la Ankara de implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016.

Grecii sărbătoresc pe 25 martie Ziua Naţională, care marchează declanşarea Războiului de independenţă din 1821, împotriva Imperiului Otoman.