O coaliție dreapta - extrema dreapta condusă de Liga lui Matteo Salvini a reușit o nouă victorie în cadrul alegerilor regionale care au avut loc duminică în Basilicata (sudul Italiei), un ultim test reușit înaintea europenelor din 26 mai, scrie AFP.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Potrivit rezultatelor după numărarea a 95% din circumscripții, candidatul acestei coaliții regionale care reunește în principal Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia (FI), partidul lui Silvio Berlusconi, reunește 41,9% din voturi. Liga a obținut 19,2%, mult în fața FI, care va trebui să se mulțumească cu 8,9%.

La nivel național, Liga guvernează cu Mișcarea 5 Stele (M5S, antisistem), în timp ce FI și alte partide din această coaliție sunt în opoziție.

Dar, la nivel local, în numeroase localități și regiuni, coaliția FI-Liga se menține și a câștigat șase din ultimele lapte alegeri regionale.

Partidele de centru stânga, în dificultate în întreaga țară după înfrângerea la parlamentarele din martie 2018, pierd regiunea în ciuda unui scor bun (33,3%), care ascunde însă un rezultat foarte prost: în cadrul acestei coaliții, Partidul Democrat (PD), stâlpul mișcării de centru stânga în Italia, nu obține decât 7,8% din voturi.

Mișcarea 5 Stele rămâne cu 20,4% primul partid din această regiunea din sudul părăsit, dar acest scor este de asemenea o enormă contra-performanță după 44% obținut la parlamentarele din 2018.

M5S continuă astfel o scădere abruptă în alegeri locale succesive și în sondaje, după ce a ajuns la putere alături de Liga.

"Mulțumesc, Liga și-a triplat voturile într-un an, victorie și la Basilicata", a reacționat luni dimineața Matteo Salvini. "La revedere stânga și acum schimbăm Europa".

Luigi Di Maio, liderul M5S, a revendicat și el o victorie: M5S "este prima forță politică în Basilicata. O mare parte a presei vorbește despre voturi reduse la jumătate într-un an dar adevărul este că noi am învins toate coalițiile".

La următorul test din 26 mai pentru alegerile europene fiecare partid candidează singur.

În prezent, sondajele la nivel național cotează Liga pe primul loc, cu 32% din intențiile de vot, urmată de M5S și PD, umăr la umăr, primul cu 22% și al doilea cu 20%, mult peste FI, creditat cu 10%.

Pentru M5S, nimic nu pare să mai funcționeze, cu această multiplicare a eșecurilor, un responsabil arestat pentru corupție, altul suspectat și o nemulțumire în creștere în rândul membrilor.

"Ceea ce m-a surprins nu este declinul ci faptul că vine atât de târziu. Creșterea lor a fost neașteptată, căderea era inevitabilă. O mișcare care agită marea utopie a luptei împotriva tuturor formelor de elite, când devine elită își schimbă părul și acest lucru îndepărtează o parte dintre alegători", explică profesorul Piergiorgio Corbetta de la Universitatea din Bologna (nord).

După rezultatul uluitor de la alegerile din martie 2018, peste 32%, M5S a intrat într-un declin accelerat, cu eroziunea electoratului său și o nemulțumire tot mai mare a deputaților și senatorilor, nemulțumiți de alinierea mișcării cu pozițiile Ligii lui Matteo Salvini.

Unii dintre senatori nu ezită acum să voteze împotriva indicațiilor liderului M5S, Luigi Di Maio, din ce în ce mai slăbit.

Senatoarea Paola Nugnes, o disidentă, crede că după opt luni de guvernare "riscul este să nu se mai vadă diferența dintre Mișcare și Liga. Mișcarea s-a salvinizat, poziționându-se ideologic la dreapta".

Profesorul Corbetta crede că M5S traversează o criză de leadership după retragerea de pe scenă a charismaticului său fondator, actorul Beppe Grillo.

"Mișcarea este o creație a lui Beppe Grillo, fără el nu ar fi existat. Grillo este un comunicator excelent dar nu este un om politic, de asta s-a retras", a notat el.

Iar problemele M5S nu se opresc la alegători.

Marcello De Vito, președintele adunării municipale din Roma, a fost arestat săptămâna trecută, fiind acuzat de corupție.

Colegul său din M5S, Daniele Frongia, considerat cel mai apropiat consilier al primarului Virginia Raggi, este și el vizat de o anchetă.