Preşedinţii a şapte ţări din America de Sud, reuniţi vineri la Santiago, au pus bazele unei noi organizaţii regionale numită Prosur şi menită să înlocuiască Uniunea Naţiunilor Sud-Americane (Unasur), excluzând Venezuela lui Nicolas Maduro, scrie Le Figaro citat de Rador.

Forum UNASURFoto: Flickr

Preşedinţii conservatori Sebastian Piñera (Chile), Ivan Duque (Columbia), Mauricio Macri (Argentina), Jair Bolsonaro (Brazilia), Lenin Moreno (Ecuator), Martin Vizcarra (Peru) şi Mario Abdo (Paraguay), au semnat declaraţia finală, împreună cu un reprezentant Guyanei. Uruguay şi Bolivia, care şi-au trimis reprezentanţi, nu au semnat această declaraţie.

"Este o zi bună pentru colaborare, dialog, înţelegere reciprocă şi integrarea în America de Sud, deoarece, de mai bine de 5 ani, preşedinţii din America de Sud nu au avut ocazia să se reunească", şi-a exprimat mulţumirea gazda întâlnirii, dl Piñera, după semnarea declaraţiei care a dat naştere oficial Forumului pentru Progresul Americii de Sud (Prosur).

Organizaţia se va constitui "gradual" şi va avea o "structură flexibilă, lejeră, puţin costisitoare, cu norme de funcţionare clare şi un mecanism simplu de luare de decizii care vor permite progrese cu privire la acorduri şi programe concrete de integrare în America de Sud", stipulează declaraţia finală.

Printre condiţiile "esenţiale" pentru a adera la Prosur figurează "deplina validitate a democraţiei, ordini constituţionale diferite, respectarea principiului separaţiei puterilor, promovarea, protecţia, respectarea şi garantarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi suveranitatea şi integritatea teritorială a statelor, în conformitate cu dreptul internaţional", adaugă textul. Condiţii care exclud de fapt Venezuela, fiindcă semnatarii, toţi conservatori, consideră nelegitim guvernul preşedintelui socialist Nicolas Maduro.

Ideea unei noi organizaţii a fost lansată de preşedinţii chilian şi columbian cu intenţia de a înlocui Unasur, creată în 2008 la iniţiativa defunctului lider venezuelean Hugo Chavez (1999-2013) şi a omologului său brazilian de la acea vreme, Luiz Inacio Lula da Silva, doi preşedinţi de stânga care voiau să reducă tensiunile regionale din America de Sud.