Președintele hondurian, Juan Orlando Hernandez, a numit duminică Ierusalimul drept capitală a Israelului, spunând că țara sa din America Centrală va deschide un birou comercial acolo, dar nu a anunțat că ar muta ambasada din Tel Aviv, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hernandez a semnalat în ultimele luni că guvernul său intenționează să transfere ambasadadin Honduras în Ierusalim și a făcut observații asupra orașului sfânt în timpul apariției salela o conferință privind relațiile dintre SUA și Israel în Washington.

"Astăzi am anunțat primul pas, acela de a deschide un oficiu comercial în Ierusalim, capitalastatului Israel, și aceastavafi o extensie a ambasadei noastre din Tel Aviv", a spus Hernandez într-o declarație emisă de guvernul său.

"Am spus că un al doilea pasva atrage multe atacuri dinpartea inamicilor Israelului și Statelor Unite, dar vom continua pe această cale", a adăugat Hernandez.

Hernandez, un aliat alStatelor Unite, a declarat că biroul de comerț și cooperare sevadeschideimediat în Ierusalim.

Ministerul său de Externe a declarat că Israelul, într-un gest reciproc, vadeschide un birou de cooperare în Tegucigalpa, conferindu-i statut diplomatic.

În 2017, Guatemala și Honduras, state învecinate, au fost două dintre cele câteva țări care s-au alăturat Israelului și Statelor Unite împotriva votării unei rezoluții ONU care solicita Washingtonului să renunțe la recunoașterea Ierusalimului drept capitală israeliană.

Guatemala și-a mutat dejaambasadadin Israel în Ierusalim în mai, după Statele Unite, alimentând așteptările că Hernandez ar puteaurmaaceeași linie.