Donald Trump pare să se aștepte să fie acuzat de obstrucționarea justiției la capătul anchetei privind suspiciunile de înțelegere între echipa sa de campanie și Moscova, în 2016, scrie AFP.

Trump si PutinFoto: Captura video

Într-un interviu pentru Fox, președintele a fost întrebat la ce se așteaptă de la raportul final al procurorului special Robert Mueller, raport care este prezentat ca fiind iminent.

"Vor spune că nu a existat coluziune, că totul a fost fabricat. Dar a obstrucționat luptând împotriva acestei montări", a răspuns el, după o lungă digresiune.

Însă nu a existat "nici coluziune, nici obstrucție", a adăugat Trump, într-o discuție cu ziariștii pe peluza Casei Albe. "Toată lumea știe, a fost fabricat, o vânătoare de vrăjitoare".

Procurorul Mueller a fost numit în mai 2017 pentru a conduce o anchetă independentă legată de ingerințele rusești în campania prezidențială din 2016. Acesta a pus sub acuzare circa 30 de persoane sau entități, rusești sau americane.

Mai mulți foști colaboratori ai miliardarului, printre care fostul său avocat și fostul director de campanie, au căzut în plasa procurorului pentru diverse infracțiuni care nu erau neapărat legate de campanie. Mai multe persoane au fost anchetate pentru mințirea anchetatorilor.

Dar fostul șef al poliției federale (FBI), care lucrează în cel mai mare secret, nu a lăsat să se întrevadă niciunul dintre elementele de care dispune în ceea ce îl privește pe Trump.

Chiar dacă Robert Mueller nu găsește dovezi legate de înțelegeri între Moscova și echipa de campanie a miliardarului, comentatorii cred că l-ar putea acuza pe Donald Trump de tentativă de obstrucționare a justiției, din cauza presiunilor verbale pe care le-a exercitat asupra fostului ministru al Justiției Jeff Sessions și a adjunctului său Rod Rosenstein sau pentru demiterea lui James Comey din fruntea FBI în mai 2017.

În 1998, o procedură de destituire a fost lansată împotriva președintelui Bill Clinton pentru obstrucționarea justiției, după ce acesta a mințit anchetatorii în ceea ce privește relația sexuală cu o tânără stagiară a Casei Albe. Senatul a votat în cele din urmă împotrivă.