Acum câţiva ani, şoferul Ouesseynou Sy, care, miercuri, la Milano, a sechestrat şi a incendiat un autobuz cu 51 de tineri la bord, a reuşit să ascundă firmei pentru care lucra fpatul că avea permisul de conducere suspendat pentru că şofase în stare de ebrietate. Şoferul arestat îşi luase concediu medical în perioada suspendării şi, în consecinţă, societatea pentru care lucra, Autoguidovie, nu a ştiut nimic despre asta, potrivit investigaţiilor făcute de Procuratura din Milano, potrivit Il Messaggero, citat de Rador.

Autobuz scolar incendiat in ItaliaFoto: Captura YouTube

Anchetatorii încearcă să obţină înregistrarea video postată de bărbat într-un cont al său de pe internet şi care a fost trimisă cunoscuţilor săi din Italia şi din Senegal. În înregistrare, bărbatul explica motivele "gestului său necugetat" prin politica italiană pe tema migraţiei. Miercuri seara, în timpul interogatoriului, chiar Sy a povestit despre aceste imagini.

"Vom face tot posibilul pentru ca acestui tip infam să i se retragă cetăţenia italiană: să nu vorbească el în numele celor 60 de milioane de italieni", a afirmat ministrul de interne, Matteo Salvini.

Un imigrant african a incendiat un autobuz şcolar, miercuri, la periferia oraşului italian Milano, în semn de protest faţă de moartea extracomunitarilor în Marea Mediterană, mai mulţi elevi fiind intoxicaţi cu fum, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate italiene, relatează Mediafax.

Cel puţin 12 copii şi doi adulţi au fost transportaţi la spital din cauza unor forme uşoare de intoxicare cu fum. Unul dintre elevi a sunat la carabinieri, iar şoferul autobuzului a fost reţinut. Vehiculul a ars în totalitate.

UPDATE: Potrivit televiziunii publice RAI, elevii au alertat prin telefon părinţii, care, la rândul lor, au sunat la poliţie, când şoferul a deviat de la traseu şi a spus că nu va lăsa nicio persoană să părăsească autobuzul, scrie Agerpres.

A urmat o urmărire a poliţiei, la sfârşitul căreia autobuzul s-a răsturnat după ce a forţat un baraj rutier.

Agenţii de poliţie i-au ajutat pe elevi să iasă din autobuz, în timp ce şoferul, un italian de origine senegaleză, a ameninţat că se va sinucide. El a fost arestat după ce a stropit autobuzul cu benzină şi i-a dat foc. "Vreau să pun capăt la tot, trebuie să oprim decesele (migranţilor) în Mediterana", a spus el, conform RAI şi altor media.

"Important este că datorită curajului de care au dat dovadă copiii (...) un eveniment care ar fi putut avea un deznodământ tragic a avut un final fericit", a afirmat comandantul poliţiei din unitatea de carabinieri, Luca De Marchis. Acesta a spus, potrivit ANSA, că şoferul autobuzului, care nu era înarmat, este acuzat de răpire şi tentativă de ucidere în masă.

Ministrul de interne Matteo Salvini a declarat că bărbatul avea cazier judiciar pentru şofat în stare de ebrietate şi agresiune sexuală şi a sugerat că era nepotrivit ca el să lucreze ca şofer pe un autobuz şcolar.