Miercuri, 20 martie, Partidul Popular European (PPE) a votat în favoarea suspendării din organizaţie a partidului premierului ungar, Fidesz. Deşi salută reacția grupului parlamentar, un cronicar german de la "Frankfurter Allgemeine Zeitung" (FAZ) regretă că Viktor Orbán nu a fost exclus definitiv, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cei care fac parte dintr-un club trebuie să se supună regulilor sale", scrie cronicarul Peter Sturm în "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Acest lucru este valabil pentru toate organizațiile, dar, pare-se. cu excepția cazului în care Viktor Orbán și partidul său rămân la bord".

Miercuri, 20 martie, Partidul Popular European, care reunește partidele conservatoare din Parlamentul European, a votat suspendarea partidului Fidesz. Partidul ungar nu va mai putea participa la ședințele grupului, nu poate participa la deciziile sale şi nu poate propune candidați pentru anumite funcții. Motivul: o campanie electorală ungară împotriva președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, acuzat că dorește să faciliteze imigrația masivă în Europa.

Prin acest verdict, PPE marchează în mod clar "o interzicere a urii" în rândurile sale, subliniază FAZ. Dar jurnalistul Peter Sturm regretă că grupul nu a mers mai departe, "mai ales pentru că Fidesz sfidează regulile PPE de ani de zile și, de curând, aceste abateri au devenit din ce în ce mai serioase".

Jurnalistul german consideră că PPE nu a avut de ales decât să se debaraseze, cel puțin temporar, de "copilul său cu probleme". Dar acest vot riscă să slăbească grupul parlamentar în perioada premergătoare alegerilor europene de la sfârșitul lunii mai: "Fidesz ar trebui să aibă rezultate bune", avertizează FAZ .

"Pentru Europa, consecințele acestei decizii și forțele politice cu care Viktor Orbán va încerca să-și unească forțele se vor număra (din păcate!) printre cele mai importante probleme în următoarele luni", observă Peter Sturm. Miercuri după-amiază, guvernul ungar a avertizat că, în cazul unei suspendări, Fidesz "va părăsi imediat PPE ".