Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Marea Britanie se îndreaptă către un Brexit fără o înțelegere dacă Parlamentul britanic va refuza să ratifice acordul privind ieșirea din Uniunea Europeană, negociată între Theresa May și Bruxelles, relatează The Guardian.

MacronFoto: Captura video

"În cazul unui vot negativ, va exista automat scenariul fără înțelegere. Aceasta este situația. Noi suntem pregătiți", a avertizat liderul francez.

Premierul britanic Theresa May vrea să obțină de la Uniunea Europeană o amânare a Brexit-ului până pe 30 iunie, pentru a avea astfel timpul necesar pentru a convinge Parlamentul să îi aprobe acordul.

"Mă aflu aici, astăzi. pentru a discuta cu ceilalți lideri despre amânarea pe o perioadă scurtă de timp a articolului 50", a declarat May pentru reporteri, înainte de summit.

Mai multe surse au informat că UE nu este de acord cu extinderea până la sfârșitul lunii iunie, însă ar putea acorda o amânare până pe 22 mai.

"Noi suntem pregătiți pentru Brexit. Franța nu a ales acest lucru, britanicii au făcut-o. Ne pare rău de acest lucru, dar am avut timp să ne pregătim, în mod legal și tehnic. Proiectul european trebuie să continue și trebuie să fie puternic", a adăugat Macron.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul.