Reţeaua Siriană pentru Drepturile Omului afirmă că de la lansarea intervenţiei coaliţiei conduse de Statele Unite, septembrie 2014, şi până în prezent, şi-au pierdut viaţa în total 3.035 de civili, dintre care 924 de copii şi 656 de femei, scrie ziarul turc Yeni Șafak, citat de Rador.

Razboi in SiriaFoto: Captura YouTube

Reţeaua Siriană pentru Drepturile Omului (SNHR) a dat publicităţii un raport privind pierderile înregistrate în rândul civililor din cauza intervenţiei coaliţiei conduse de SUA, începând din septembrie 2014, şi care a generat izbucnirea unui război civil în Siria, motivându-se lupta împotriva ISIS. În raport se arată: "În urma atacurilor lansate de coaliţie din septembrie 2014 şi până în prezent în provinciile Raqqa şi Deir ez-Zor şi-au pierdut viaţa 924 de copii, 656 de femei, în total 3.035 de civili".

În raport se precizează că 32% dintre pierderile de vieţi omeneşti s-au înregistrat în timpul administraţiei fostului preşedinte al SUA, Barack Obama, şi se apreciază că "În timpul administraţiei preşedintelui Donald Trump, atacurile au fost "haotice şi la întâmplare".

Raportul mai consemnează faptul că: "În urma atacurilor comise în timpul administraţiei Obama şi-au pierdut viaţa 194 de copii, 294 de femei, în total 976 de civili, iar în timpul administraţiei Trump au murit 730 de copii, 362 de femei, în total 2.059 de civili".

560 de mii de civili şi-au părăsit casele

Conform raportului, în timpul administraţiei Trump, pentru prima dată, au fost organizate cinci atacuri cu bombe cu fosfor. În 182 de centre (şcoli, moschei, dispensare, tabere) din Raqqa şi Deir ez-Zor au fost organizate atacuri. 25 de şcoli şi 15 complexe de sănătate au fost ţinta acestor atacuri şi 560.000 de civili au fost nevoiţi să-şi părăsească casele.

Marți, YPG/PKK, sprijinite de SUA, au anunţat că au cucerit şi ultima regiune aflată în mâinile unui număr redus de militanţi ISIS.