Coaliția de guvernare din Olanda va pierde majoritatea din Senat după ce un partid populist a avut rezultate remarcabile la alegerile locale, informează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sondajele de opinie arată că partidul anti-imigrație Forumul pentru Democrație va deveni al doilea partid din Senat. Sondajul a fost realizat la doar câteva zile după atacul din Utrecht, despre care se crede că a fost un atac terorist.

Adresându-se susținătorilor, liderul partidului, Thierry Baudet, a condamnat politicile de imigrație promovate de prim-ministrul Mark Rutte.

,,Guvernele succesive Rutte ne-au lăsat granița larg deschisă, permițând astfel sutelor de mii de oameni din culturi complet diferite de a noastră să intre în țară”, a spus acesta mulțimii de susținători.

Baudet, care a fost criticat pentru continuarea campaniei chiar și după tragicul eveniment de luni, susține că olandezii ,,sunt distruși chiar de oamenii care ar trebui să îi protejeze.”

Analiștii sunt de părere că acesta se va alia cu partidul anti-islamist, Partidul Libertății, condus de politicianul de extremă dreapta, Geert Wilders.

Un sondaj de opinie realizat de NOS arată că partidul VVD (condus de prim-ministrul Rutte) și coaliția formată în jurul acestuia ar urma să piardă 7 locuri în Senat. Forumul pentru Democrație ar putea câștiga 10 locuri din cele 75 disponibile, în vreme de Partidul Libertății poate spera la șase locuri.