Premierul Jacinda Ardern a anunţat joi că armele semiautomate de tip militar şi cele de asalt vor fi imediat interzise în Noua Zeelandă, transmite dpa, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vă anunţ că guvernul va adopta măsuri imediate astăzi pentru a restricţiona potenţialul deţinerii acestor arme şi a încuraja proprietarii să îşi predea armele de foc", a declarat Ardern.

Componentele folosite în transformarea armelor în puşti semiautomate de tip militar vor fi de asemenea interzise, împreună cu încărcătoarele de mare capacitate şi a altor dispozitive ce permit rafale rapide.

Premierul neozeelandez a adăugat că va fi stabilit un program de răscumpărare a armelor de la populaţie, pentru un cost estimat să ajungă la 100-200 de milioane de dolari neozeelandezi, aproximativ 120 de milioane de euro, potrivit AFP.

A fost anunţată, de asemenea, o perioadă de amnistie. Cei care nu îşi vor preda armele după expirarea acesteia riscă amenzi de până la 4.000 de dolari neozeelandezi, adică 2.430 de euro, precum şi 3 ani de închisoare.

Premierul Ardern a exclus eventuale critici ale măsurii anunţate, susţinând că "marea majoritate a neozeelandezilor va susţine schimbarea. Sunt incredibil de sigură".

"În scurt timp, toate armele semiautomate folosite în atacul terorist de vineri vor fi interzise în această ţară", a dat asigurări Jacinda Ardern.