Secretarul american al apararii, Robert Gates, a avertizat ca viitorul Aliantei Nord-Atlantice este in dificultate din cauza divergentelor privind trupele din Afganistan. El a mai spus ca NATO risca sa devina o organizatie cu doua viteze, relateaza BBC News

Avertismentul a fost lansat in ajunul reuniunii a ministrilor apararii din statele NATO, programata sa inceapa joi la Vilnius in Lituania. Intalnirea precede summitul Aliantei din aprilie de la Bucuresti.

"Sunt ingrijorat ca Alianta evolueaza spre o organizatie cu doua viteze, in care unii membri sunt gata sa lupte si sa aiba pierderi umane pentru a proteja securitatea altor popoare, iar alti membri nu", a spus Robert Gates vorbind in fata unei comisii a Congresului.

Declaratia sa reflecta frustrarea Wasingtonului mai ales in legatura cu lipsa de implicare a Germaniei. Avertismentul american nu a ramas insa fara urmari, ministrul german al apararii, Franz-Josef Jung, anuntand ca tara sa va trimite 200 de militari in nordul Afganistanului. El nu a exclus posibilitatea ca aceasta forta de reactie rapida sa fie trimisa si in alte zone in caz de urgenta.

Cele mai multe confruntari cu talibanii au loc in sudul tarii. Statele care au trimis cele mai multe trupe in Afganistan sunt Statele Unite, Marea Britanie, Canada si Olanda.