Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International afirmă că Statele Unite au încălcat legislaţia umanitară internaţională, omorând civili în Somalia, potrivit BBC, citat de Rador.

SomaliaFoto: AGERPRES

Armata americană a intensificat folosirea dronelor în Somalia, sub comanda preşedintelui Donald Trump, în atacuri împotriva grupării islamiste al-Shabaab. În 2018, SUA au efectuat cel puţin 47 raiduri aeriene în Somalia. De la începutul anului 2019, numărul atacurilor a fost de peste 24.

Cu fiecare anunţ, comandamentul SUA pentru Africa, AFRICOM, insistă că nu au fost înregistrate victime civile, însă Amnesty International afirmă că a colectat dovezi foto şi declaraţii ale martorilor oculari, care demonstrează că lucrurile stau altfel. O astfel de situaţie este un raid aerian, din noiembrie 2017, când AFRICOM a anunţat că mai mulţi militanţi au fost ucişi. Ancheta Amnesty contrazice aceste afirmaţii, arătând că victimele acelui atac au fost trei fermieri locali.

Organizaţia pentru drepturile omului conchide că astfel de cazuri pot constitui crime de război, transmit corespondenţii BBC.