Purtătorul de cuvânt al Programului pentru echiparea cu avioane de luptă – program afiliat Pentagonului - Joe DellaVedova a declarat că în acest moment, Turcia deține doua avioane F-35A la baza militară aeriană Luke din Texas. „Se fac ultimele pregătiri pentru a trimite la baza Luke încă două avioane, care vor dota Forțele Aeriene Turcești. Primele două avioane ajunse la bază ar urma să fie trimise Turciei în luna noiembrie”, potrivit Habertuk, citat de Rador.

F-35 pe portavionFoto: Captura YouTube

„Programul F-35 destinat Turciei, inclusiv instruirea personalului aflat la baza Luke, continuă conform programului”, a precizat DellaVedova.

El nu a precizat când vor fi predate Turciei la baza Luke cele două avioane la care se fac acum ultimele pregătiri însă potrivit informațiilor obținute de corespondentul Agenției Anatolia, predarea va avea loc săptămâna viitoare.

Sursele consultate atrag atenția că din cauza unor factori precum ultimele pregătiri, situația tehnică, condițiile meteo sau programul de zbor nu poate fi precizată o dată clară pentru predare.

Aceste ultime două avioane F-35 vor fi predate pentru control personalului Forțelor Aeriene Turcești de la baza militară aeriană Luke și apoi va începe programul de instrucție.

Potrivit regulilor programului, avioanele vor rămâne în SUA timp de 1-2 ani pentru zboruri de instrucție și apoi urmează să fie trimise în Turcia. Turcia a primit anul trecut în iunie cele două avioane F-35 pe care zboară piloții turci.

Încercări de a pune piedici în Congresul SUA

În Congresul SUA se înregistrează încercări de a scoate Turcia din programul F-35, din cauza cumpărării sistemelor de apărare aeriană S-400 din Rusia.

Pentru bugetul Apărării pe 2019, Pentagonului i s-a solicitat un raport privind participarea Turciei la programul F-35 și achiziția de către Ankara a rachetelor rusești S-400.

Raportul Pentagonului a fost trimis Congresului în noiembrie. În document se arată că Turcia ar putea fi scoasă din programul F-35 dacă va cumpăra rachetele S-400.

Și în legea bugetului provizoriu adoptată luna trecută de Congres și promulgată de președintele Donald Trump se solicită actualizarea raportului Pentagonului privind Turcia, transmiterea raportului până cel târziu în luna noiembrie Congresului și suspendarea livrării către Turcia, până în acel moment, de avioane F-35.

Turcia, partener important în producția avionului, dorește să achiziționeze 100 de aparate de tipul F-35A, care pot face aterizări și decolări convenționale.