​Dispozitivul militar antiterorist "Sentinelle" va fi mobilizat sâmbătă, de manieră „întărită”, în timpul manifestațiilor „vestelor galbene” în Franța, pentru a proteja clădirile oficiale și alte „puncte fixe”, a anunțat miercuri guvernul francez, potrivit AFP.

Militar SentinelleFoto: defense.gouv.fr

Această inițiativă, anunțată de președintele Emmanuel Macron, va permite forțelor de ordine să se „concentreze asupra demonstranților, asupra menținerii și restabilirii ordinii”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, la patru zile după violențele de pe Champs-Élysées ce au marcat cea de-a 18-a manifestație majoră a „vestelor galbene”.

„Avem la dispoziția noastră această misiune Sentinelle, asigurată de militari și care au tocmai vocația de a securiza locurile, așa cum de altfel cetățenii nostri sunt obișnuiți să-i vadă”, a mai spus Griveaux.

Operațiunea Sentinelle reprezintă o mobilizare fără precedent a armatei franceze pe teritoriul național de la războiul din Algeria încoace. Cifrele pe 2017 vorbesc de 7.000 de militari detașați în permanență - jumătate dintre ei numai în regiunea pariziană - după atentatele din ianuarie 2015 de la Paris.

Acești militari protejează în Franța lăcaşuri religioase (sinagogi, moschei...), locuri îndeosebi expuse riscului terorist sau foarte frecventate (zone turistice, gări...) și sunt prezenți de manieră cvasi-permanentă în anumite locuri precum aeroporturile sau muzeele.

O mașină a dispozitivului Sentinelle a fost incendiată de manifestanți în apropiere de Turnul Eiffel pe 9 februarie.