Prima ședință a noului Parlament al Republicii Moldova, ales la scrutinul din 24 februarie, a fost convocată pentru joi, a anunțat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, potrivit presei de la Chișinău.

Igor DodonFoto: Facebook - Dodon Igor

Potrivit articolului 63 (2) din Constituţia Republicii Moldova, Parlamentul se întruneşte la convocarea preşedintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

"Parlamentul ales în 24 februarie se convoacă în ziua de 21 martie, ora 13.00. Prezentul decret intră în vigoare la data semnării. Astfel, pentru ziua de mâine, ora 13.00, sunt exact 24 de ore până la ședința de convocare”, a anunțat, miercuri, Igor Dodon.

El a precizat că va ține și un discurs în fața parlamentarilor.

La prima şedinţă a legislativului, preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerilor parlamentare şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

Şedinţa de constituire a noului legislativ va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca şi în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani, potrivit Unimedia.

După constituirea legală a Parlamentului se aleg preşedintele legislativului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al parlamentului. În termen de 10 zile de la prima şedinţă, vor fi constituite grupurile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

În urma alegerilor parlamentare, Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) a obţinut 35 de mandate, Partidul Democrat (PD) - 30 de mandate, blocul ACUM (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/ şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/) - 26 de mandate, Partidul 'Şor'' - 7 mandate, plus trei deputaţi independenţi. Formaţiunile care au intrat în noul parlament de la Chişinău nu au purtat deocamdată negocieri la vedere cu privire la formarea noii majorităţi.