Premierul britanic Theresa May a anunțat miercuri că a cerut Uniunii Europene amânarea Brexitului până în 30 iunie, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"I-am scris în această dimineață președintelui Consiliului European pentru a-l informa că Marea Britanie dorește o extensie a Articolului 50 (din tratatul de la Lisabona care reglementează ieșirea unei țări din UE, n.r.) până în 30 iunie", a declarat premierul, în fața Parlamentului britanic.

Brexitul ar fi trebuit să aibă loc, teoretic, în 29 martie, dar lidera conservatorilor nu a reușit să promoveze în Parlament acordul de divorț pe care îl încheiase cu Bruxellesul..

Lira sterlină a pierdut aproape 1% în fața euro și a dolarului, miercuri, pe fondul tensiunilor legate de ieșirea Regatului din UE.

Moneda a scăzut după ce premierul britanic a anunțat că a cerut amânarea Brexitului și și-a accelerat pierderile după publicarea unui document intern al Comisiei care vorbea despre "grave riscuri juridice și politice" ale unei astfel de amânări.

"Nu vreau o amânare lungă", a spus ea, în fața Parlamentului, subliniind că acest lucru ar antrena o participare "inacceptabilă" la alegerile europene din mai.

Premierul a exclus organizarea unor astfel de alegeri în Marea Britanie, apreciind că britanicii doresc punerea în practică a votului pentru ieșirea din UE din iunie 2016.

Această cerere trebuie acceptată unanim de cei 27 de lideri ai UE, care se reunesc joi și vineri la Bruxelles.

Dar Comisia Europeană a avertizat că o amânare până în 30 iunie ridică "grave riscuri juridice și politice", potrivit unui document intern consultat de 'AFP.

În această notă prezentată miercuri comisarilor, executivul european pledează pentru o amânare până în 23 mai, înaintea alegerilor europene, sau până la finalul lui 2019. "Orice altă opțiune (cum ar fi spre exemplu o amânare până în 30 iunie 2019) antrenează grave riscuri economice și politice pentru 'UE", se arată în acest document.