Ciclonul devastator care a lovit sud-estul Africii ar putea fi cel mai grav dezastru din istorie care a avut loc în emisfera sudică, potrivit ONU, citată de Guardian. Ciclonul Idai a lovit Mozambicul Malawi și Zimbabwe în ultimele zile, distrugând aproape totul în cale.

Inundatii MozambicFoto: Captura YouTube

El a provocat inundații devastatoare, ucigând și rănind mii de persoane și nimicind culturile agricole. Peste 2,6 milioane de persoane ar putea fi afectate în cele trei țări, iar orașul-port Beira, în care trăiesc 500.000 de oameni, acum este o ”insulă pe ocean”, aproape complet separat de continent.

Bilanțurile oficiale al morților în Mozambic, Zimbabwe și Malawi sunt de 200, 98, respectiv 56. Dar acestea reprezintă doar vârful icebergului, pentru că bilanțul real al dezastrului ce încă este în plină desfășurare nu va putea fi cunoscut decât peste mai multe luni, notează Reuters.

În Mozambic, drumurile, casele și stâlpii de telegraf sunt complet sub ape. Armata mozambicană și cea sud-africană și alte organizații lucrează la salvarea oamenilor pe calea aerului, iar altele se zbat să ducă în zonă echipe și provizii în condițiile în care drumurile și podurile au fost rupte de furia apelor.

Unii oameni sunt refugiați în copaci, alții pe acoperișurile caselor sau pe ”noile insule” care s-au format. ”Uneori nu putem salva decât doi oameni din cinci; câteodată doar le aruncăm niște mâncare și mergem la alții care sunt în pericol și mai mare. Îi salvăm pe cei care putem, alții se vor prăpădi”, a declarat Ian Scher, de la Rescue SA, pentru AFP.

Un pilot care a făcut o misiune de recunoaștere pentru Mission Aviation Fellowship a zburat peste bazinul râului Buzi din Mozambic, ce a iești din matcă, și a povestit ce a văzut. ”A fost un zbor care mi-a frânt inima. Am văzut mulți oameni izolați pe acoperișuri, înconjurați de kilometri de ape. A fost greu de acceptat și de înțeles faptul că mulți au pierit”, a spus Rick Emenaker pentru site-ul sud-african Lowvelder.