​Un oficial din eşalonul de vârf al Casei Albe a declarat marți că administraţia Trump consideră că eforturile Braziliei de a promova reforme economice sunt pozitive și dorește să ajute Brazilia să intre în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), unul dintre obiectivele imediate ale politicii externe a guvernului lui Jair Bolsonaro, scrie O Globo, citat de Rador.

Jair BolsonaroFoto: Wikipedia

"Statele Unite, după cum vom vedea, au văzut și şi-au exprimat o părere foarte bună și salută eforturile pentru reformele economice, pentru bunele practici, pentru elaborarea reglementărilor și, într-adevăr, angajamentul de a depăși unele dintre problemele pe care Brazilia le-a avut în trecut pentru a accede în OCDE ", a declarat oficialul.

"Vedem aceste eforturi și această mișcare pozitivă într-o lumină favorabilă și, în mod clar, dorim să ajutăm Brazilia să atingă acest obiectiv și vom face tot ce putem pentru a-i ajuta să atingă acest obiectiv", a adăugat acesta.

OCDE este un forum dedicat promovării standardelor convergente pe o serie de tme, inclusiv aspecte economice, financiare, comerciale, sociale și de mediu. Reuniunile și dezbaterile sale permit schimbul de experiență și coordonarea politicilor în domenii diferote faţă de acțiunile guvernamentale. Brazilia cooperează cu OCDE de la mijlocul anilor '90. În 2007, Brazilia, alături de China, India, Indonezia și Africa de Sud, a devenit unul dintre cei cinci parteneri cu "angajament extins" ai OCDE, supranumiţi "parteneri-cheie".

Un număr tot mai mare de țări în curs de dezvoltare cu venit mediu a solicitat aderarea la organizație, care are acum 36 de membri. Organizația a căutat să includă aceste țări în dezbaterile sale, pentru a ține mai bine seama de transformările economiei mondiale în acţiunea sa.

În 2015, Brazilia a decis să negocieze un acord de cooperare cu organizația în vederea "aprofundării și sistematizării relației cu OCDE" și "stabilirii unei baze juridice unice pentru contribuțiile financiare făcute de Brazilia în schimbul participării sale la diferitele instanțe ale organizației".

Intrarea țării în organizație a fost un obiectiv al Itamaraty (denumire sub care mai este cunoscut Ministerul Relaţiilor Externe al Braziliei, ca urmare a numelui purtat de clădirea în care îşi are sediul; n. trad.) în guvernul Temer, sub conducerea lui José Serra și Aloysio Nunes, în fruntea Itamaraty.

În discursul său de la Davos, din luna ianuarie a.c., Bolsonaro a afirmat că guvernul său va încerca să "integreze Brazilia în lume prin incorporarea celor mai bune practici internaționale, cum ar fi cele adoptate și promovate de OCDE".