În urmă cu cinci ani, luptătorii puternic înarmați pro-ruși, cu uniforme verzi și fără insigne, au preluat controlul asupra Peninsulei Crimeea din Ucraina. Câteva săptămâni mai târziu, la 16 martie 2014, guvernul rus a organizat un referendum extrem de controversat prin care populația locală era consultat în vederea soartei peninsulei. Aproape 97% din alegători au votat în favoarea scenariului în care Crimeea se alătura Rusiei. Astăzi, nimeni nu mai vorbește despre Crimeea. Rușii se confruntă cu probleme mai urgente, informează DW.

Putin in CrimeeaFoto: kremlin.ru

Cele mai multe țări, însă, nu au recunoscut referendumul. La două zile după vot, a fost semnat un tratat privind aderarea Crimeii la Rusia. Moscova a denumit evenimentul o ,,reunificare”, în timp ce Ucraina și alte țări au respins această mișcare ca fiind o încălcare a dreptului internațional. Rusia a anexat peninsula.

Anexarea controversată a Crimeii de către Rusia a sporit popularitatea națională a președintelui rus Vladimir Putin cu 20 de procente (rata popularității a ajuns la 80% în perioada respectivă). Experții ruși a numit acest lucru ,,efectul Crimeea”. Nikolay Petrov de la Școala Superioară de Economie din Moscova declară că un val de euforie a cuprins țara.

,,În 2014, oamenii au simțit că totul este posibil și că totul este permis”, adăugând că rușii erau încântați de întoarcerea la marea națiune. El spune că acest lucru le-a permis rușilor ,,să-și uite grijile”.

Konstantin Gaase de la Centrul de la Carnegie din Moscova consideră că "efectul Crimeea” a fost un fenomen unic care nu poate fi comparat cu niciun alt eveniment din istoria Rusiei. El crede că ,,orice încercare de a emula acest efect ar eșua". Gaase susține că acest efect a fost ,,a fost mai mult decât propagandă, afacerea din Crimeea a permis multor persoane să exprime lucruri pe care nu au îndrăznit să le spună înainte"

Astăzi, un sentiment de dezamăgire și frustrare a acaparat Rusia. Kremlinul nu a găsit încă o modalitate de a crește rata de aprobare a populației pentru Putin. Lucrurile ar putea fi schimbate dacă guvernul ar lua o poziție oficială privitoare la corupție, precum Singapore și China, e de părere Titov. Dar "conducerea actuală a Rusiei nu va trece prin acest lucru din mai multe motive”.

Nu mai există o dezbatere publică privitoare la întrebarea dacă Crimeea aparține cu adevărat Ucrainei sau Rusiei. Chiar dacă în 2014 majoritatea rușilor nu au contestat anexarea peninsulei, Konstantin Gaase spune că acum ,,chiar și opoziția rusă a încetat să vorbească despre Crimeea.” Unul dintre cei mai vocali critici ai anexării peninsulei, Boris Nemtsov, a fost ucis în 2015.

Gaase susține că Peninsula Crimeea rămâne o problemă majoră pentru dreptul internațional. Este de așteptat ca peninsula să reprezinte o problemă pentru societatea rusă și conducătorii săi în deceniile viitoare.