Angela Merkel a declarat marţi că vrea "să se bată până la capăt" pentru a obţine un acord de ieşire ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în ciuda impasului actual, potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mă voi bate până la capăt înaintea datei limită de 29 martie pentru ca să ajungem la o plecare ordonată. Nu avem mult timp, dar mai sunt câteva zile", a spus cancelarul german într-o conferinţă de presă la Berlin.

"Nu sunt în măsură acum să vă spun care va fi poziţia mea joi" la summitul liderilor europeni pe această temă, "pentru că depinde de ce va prezenta Theresa May" şi de "care va fi situaţia", a adăugat ea.

"În această problemă vom reacţiona adecvat şi împreună" la nivelul celor 27 de ţări din UE, a continuat cancelarul.

"Tratatul de retragere din Uniunea Europeană, destinat să pună în practică un Brexit blând, a fost respins o primă dată pe 15 ianuarie, apoi din nou săptămâna trecută.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, îşi anuţase intenţia de a prezenta din nou textul până miercuri.

Dar speakerul Camerei Comunelor, John Bercow, bazându-se pe o convenţie parlamentară datând din secolul al XVII-lea şi care nu a mai fost utilizată din 1912, a arătat luni că guvernul nu poate prezenta acelaşi text neschimbat în aceeaşi sesiune parlamentară.

"Mărturisesc că nu am avut în minte regulamentul parlamentului britanic din secolul al XVII-lea", a ironizat dna Merkel.

Un înalt oficial european a afirmat că Londra ar putea cere, teoretic, o amânare a Brexit până în ultimul moment, chiar "în ora precedând" divorţul programat la ora 23:00 GMT pe 29 martie.