Într-un moment deosebit de sensibil, sub presiunea consecințelor ieșirii Regatului Unit din UE, Manfred Weber, liderul parlamentar al PPE și candidat la președinția Comisiei Europene, afirmă într-un interviu pentru ABC că discuția ţine de valorile centrului și nu de considerentele privind politica de imigrare sau de faptul că partidul câștigă sau pierde poziții. "Orban", spune Weber, "trebuie să dea dovezi clare și concrete că vrea să continue în PPE", citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reporter: Cum poate da aceste dovezi?

Manfred Weber: Cu cele trei criterii pe care le-am definit. În primul rând, oprirea campaniei împotriva Europei în general și împotriva lui Juncker personal, fără a mai începe o campanie împotriva vicepreședintelui Frans Timmermans, ceea ce nu putem accepta. Cel de-al doilea aspect vizează faptul că Orban trebuie să-şi ceară scuze pentru prejudiciile pe care le-a cauzat altor formațiuni din PPE, în special celor care au fost puse într-o situaţie incomodă în campaniile electorale. Și în al treilea rând, cel mai important lucru, pentru că cele de mai sus sunt lucruri interne ale partidului, Universitatea Central Europeană să poată continua să funcţioneze la Budapesta.

Deocamdată aşteptăm. I-am făcut o propunere partidului Fidesz şi acum Orban trebuie să confirme dacă este acceptabilă pentru el şi pentru viitorul Universităţii.

El a trimis o scrisoare de scuze mai multor parteneri din PPE, dar restul punctelor rămân deschise. Orban este cel care trebuie să decidă dacă dorește să fie în cadrul PPE sau nu. PPE nu este un partid care preferă să aibă mai multă putere sau mai mulți deputați decât orice altceva. În acest caz este vorba mai presus de toate de valori şi de aceea dorim ca Orban să dea dovezi concrete.

Reporter: Ați propus crearea unui nou organism de supraveghere a statului de drept în UE. Este ceva pentru a evita politizarea acestui tip de discuție?

Manfred Weber: De fapt, criza despre care vorbim apropo de Ungaria nu este unică. Există probleme similare în Polonia și în alte țări. De aceea, dacă voi fi ales preşedintele Comisiei propun o alternativă: un organism independent, un fel de consiliu de experți, format din foști judecători ai instanțelor superioare ale statelor membre și Curtea Europeană de la Luxemburg, care ar putea face rapoarte periodice pentru toate țările. Nu ar fi o inițiativă de supraveghere a țărilor din Europa de Est, ci a tuturor.

Reporter: Orban își concentrează toate criticile asupra problemei imigrației.

Manfred Weber: Trebuie să explicăm că ceea ce spun unii la Budapesta nu este adevărat, pentru că şi noi, ca PPE, propunem consolidarea frontierelor externe cu controale stricte; vrem să garantăm că intrarea ilegală a persoanelor este oprită. Despre valori este vorba aici.

Reporter: Această discuție coincide cu blocarea politică a Brexitului.

Manfred Weber: Este tot mai greu să le explici oamenilor ce se întâmplă. Există o mizerie completă în politica britanică care le provoacă probleme atât lor, cât şi Uniunii Europene. Eu însumi sunt din ce în ce mai sătul de acest comportament.

Reporter: Credeţi că ar trebui să le dăm mai mult timp britanicilor?

Manfred Weber: Un lucru este clar, și anume că o extindere a articolului 50 ar fi posibilă numai dacă prietenii noștri britanici ne dau un indiciu clar cu privire la ce pot face în această extensie. Dacă este doar pentru a menține situația actuală, atunci nu are sens.

Reporter: Ar fi necesar să se clarifice ce se va întâmpla cu alegerile europene din mai.

Manfred Weber: Britanicii nu pot participa la alegerile europene. Pentru mine este clar. O țară care dorește să părăsească UE nu poate lua parte la deciziile privind viitorul Uniunii. Cei care trebuie să decidă sunt cei 440 de milioane de cetățeni ai țărilor care rămân în UE.

Reporter: Există un raport al Comisiei care spune că, dacă se ia în considerare o prelungire a perioadei din articolul 50, atunci, legal, britanicii ar trebui să participe la alegeri.

Manfred Weber: Văd aspectele legale și de aceea sunt atât de iritat de această situație în care incertitudinea politică care există la Londra ar putea să ne contagieze, lucru pe care trebuie să-l evităm cu orice preț. De aceea insist că încă mai sunt două luni şi ceva până la alegerile din 26 mai și am amintit că în Regatul Unit este perfect normal ca un guvern să convoace alegeri anticipate într-o perioadă de patru săptămâni.

Există o posibilitate ca ei să folosească aceste două luni lungi, dar situaţia este în mâinile lor. De aceea insist că nu ar trebui să existe o prelungire sau o prelungire nelimitată dacă nu există claritate cu privire la ceea ce intenționează să facă britanicii în acest timp. Și cred că liderii europeni ar trebui să fie foarte clari în această privință la summitul de joi.