Șeful diplomației ungare Peter Szijjarto a inaugurat marți la Ierusalim noua reprezentanță comercială a țării sale, dotată cu statut diplomatic, potrivit AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

Pentru guvernul israelian, este vorba de încă un pas spre recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

"Trăim un moment exaltant deoarece este prima misiune diplomatică europeană deschisă de decenii la Ierusalim", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu, prezent la ceremonie.

Trei diplomați ungari vor fi alocați acestei misiuni, a spus acesta. Ungaria "conduce mișcarea în favoarea unei schimbări de atitudine în Europa față de Ierusalim", a subliniat el.

Misiunea, o filială a ambasadei care se află în continuare la Tel-Aviv, se află în Ierusalimul de Vest.

Statul Ierusalimului este una dintre cele mai spinoase chestiuni ale conflictului israeliano-palestinian. Ca o mare parte a comunității internaționale, UE apreciază că statutul definitiv al Ierusalimului trebuie reglementat prin negocieri.

Netanyahu duce însă o luptă de convingere a guvernelor din Europa centrală care critică la scenă deschisă politicile UE.

Obiectivul este să submineze unitatea unei Uniuni Europene care critică ocuparea și colonizarea de către Israel a teritoriilor palestiniene, potrivit analiștilor.

Cehii au inaugurat în noiembrie o reprezentanță în Ierusalim, fără statut diplomatic însă.

Și Liviu Dragnea a anunțat mutarea ambasadei României la Ierusalim, dar proiectul pare stopat după ce președintele Klaus Iohannis, care conduce politica externă a României, s-a opus.