Un nou videoclip de campanie care arată un ministru îmbrăcat elegant și care se parfumează cu o aromă de "fascism" face furori pe rețelele sociale din Israel, ultimul episod al bătăliei videoclipurilor la care recurg candidații la alegerile parlamentare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Publicitatea politică la televizor nu este permisă decât două săptămâni înaintea scrutinului din 9 aprilie, iar partidele folosesc masiv la rețelele sociale.

În spiritul unei campanii care nu recurge la foarte multe subtilități, videoclipul ministrului Justiției, Ayelet Shaked, și-a atins obiectivul, dacă vorbim despre a aduce în centrul atenției lista Noii drepte (dreapta naționalistă), unde figurează pe poziția a doua.

Imaginile au fost văzute de sute de mii de ori pe internet.

Videoclipul ia în deriziune acuzațiile de fascism la adresa acestei femei de 42 de ani, despre care se spune că va deveni prim-ministru, într-o zi.

Îmbrăcată în negru și alb, filmat în ralanti, coborând pe o scară sau cu mâna pe pianul săi .... fotogenica doamnă Shaked recurge la imaginile tipice publicității pentru produse de lux.

La final, ia o sticluță pe care scrie "fascism" în engleză și se parfumează voluptos. "Pentru mine, este parfumul democrației", spune ea.

Mesajul: politica pe care o apără de patru ani ca ministru al Justiției și programul său de "revoluție" judiciară dacă este realeasă după alegeri sunt chintesența democrației.

Shaked este o mare apărătoare a Curții supreme, care s-a remarcat în ultimii ani prin decizii favorabile dreptului la colonizare sau imigrație, și care recent a descalificat liderul unui partid de extremă dreapta, acuzat de rasism, dar a validat o listă arabă.

"Far-west"

Nu este însă sigur că toată lumea a înțeles mesajul.

"Toți cei care nu știu că stânga o acuză deseori pe Shaked de fascism vor înțelege că susține fascismul pe care îl prezintă drept democrație", afirmă pe Twitter Eylon Levy, ziarist la i24.

"Îmi este rușine, cum ați putut lăsa să se realizeze un astfel de lucru", a reacționat pe aceeași rețea socială Yehudit Shilat, lider al partidului naționalist religios Căminul evreiesc.

Shaked este de asemenea criticată pentru alimentarea clișeelor sexiste.

"E ca în vestul sălbatic", spune Tehilla Shwartz Altshuler, de la think-tank-ul Institutul Israelului pentru democrație, "nu există nicio reglementare".

Vocile care domină campanie sunt cele ale Likud și listei centriste Albastru-alb a principalului său adversar, Benny Gantz.

Un video al lui Gantz, fost șef de stat major, lăuda numărul "teroriștilor" palestinieni uciși și ale țintelor distruse sub comanda sa în războiul din 2014 împotriva mișcării islamiste Hamas în Gaza.

Clipul a stârnit indignarea celor care au reamintit moartea a sute de copii palestinieni în Gaza în 2014.

Likud a recurs și el la imagini filmate la locurile atentatelor sau în cimitirele militare.