Europenii nu știu nici acum cu cât ar putea cere Marea Britanie amânarea Brexitului. Dar se pregătesc deja de o eventuală participare a Marii Britanii la alegerile europene, un scenariu care creează deja mari bătăi de cap, scrie AFP.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Deoarece, chiar dacă mențin ținta unei ieșiri din UE, britanicii ar putea fi constrânși să organizeze acest scrutin, programat între 23 și 26 mai 2019. O "ironie a istoriei", după cum a subliniat recent președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Un consens juridic a apărut la Bruxelles: dacă Brexitul, prevăzut oficial în 29 martie, este amânat după 2 iulie, data primei reuniuni a noilor eurodeputați, Marea Britanie va fi obligată să organizeze scrutinul european.

Această constrângere "corespunde dreptului fundamental al cetățenilor Uniunii de a vota și de a se prezenta drept candidați la alegerile pentru Parlamentul European în statul în care au rezidența", subliniază serviciul juridic al parlamentului, într-o notă consultată de AFP.

Dacă guvernul britanic nu este de acord, riscă o acțiune în fața justiției europene, care ar putea fi lansată de Comisie, de alte state membre sau chiar de simpli cetățeni care se simt lezați, se arată în acest document.

Noi europarlamentari, în "stand-by"

Pentru UE, prima consecință ar putea renunțarea cel puțin provizoriu la noua compoziție a Parlamentului care a fost decisă în vederea Brexitului și care prevedea trecerea de la 751 la 705 fotolii.

Dintre cele 73 de fotolii care ar urma să fie lăsate vacante de plecarea britanicilor, UE a prevăzut redistribuirea a 27 dintre ele către unele state, în timp ce alte 46 vor fi "păstrate în rezervă" pentru eventuale viitoare extinderi ale blocului comunitar.

În urmă cu un an, șefii de stat și de guvern europeni au luat în calcul că Brexitul ar putea să nu aibă loc în momentul alegerilor din mai 2019: în acest caz, parlamentul va păstra actuala compoziție "până când retragerea Marii Britanii din Uniune va produce efectele juridice", au decis aceștia, în concluziile summitului din iunie 2018.

Pentru țări precum Franța sau Spania, care ar urma să câștige 5 fotolii în Parlamentul post-Brexit, "acest lucru ar putea însemna că unii noi aleși rămân în stand-by în așteptarea plecării britanicilor, este o situație destule de stranie", după cum sublinia un diplomat.

În plan politic, "a lăsa Marea Britanie să participe ar putea conduce la un avans mai puternic al deputaților eurosceptici, cu consecințe pentru echilibrul forțelor în PE", arată Larissa Brunner și Fabian Zuleeg, analiști la European Policy Center (EPC).

Iar acest lucru ar putea avea "consecințe și mai negative în cadrul sistemului politic din Marea Britanie", unde acest scrutin ar putea deveni un "cvasi-referendum" asupra relației Regatului cu UE, potrivit acestei analize.

În culisele Bruxellesului, există îngrijorări legate faptul că noii deputați britanici vor participa, chiar și provizoriu, la procesul legislativ european, respectiv la alegerea succesorului lui Juncker în fruntea Comisiei.

Risc de insecuritate juridică

Înainte de a se ajunge la asta, un alt risc preocupă europenii: care vor vor fi consecințele pentru UE dacă Londra nu se pliază la obligația de a organiza scrutinul european?

"Noul PE va fi însă constituit valid", apreciază serviciul juridic al instituției, în această notă confidențială.

Dar acest aviz nu pare a fi împărtășit de o altă instituție, Consiliul UE, care reunește statele membre.

Instituțiile ar trebui să "opereze într-un context juridic sigur" dacă o Mare Britanie în continuare membră a UE în 2 iulie nu va fi organizat alegerile, se arată într-un document distribuit săptămâna trecut ambasadorilor celor 27.

Există temerea că deciziile noului Parlament ar putea fi atacate din punct de vedere legal, ceea ce ar antrena paralizia mașinăriei europene.

Pentru a evita cu orice preț un astfel de scenariu, "nicio extensie nu ar trebui acordată dincolo de 1 iulie dacă alegerile europene nu sunt organizate" la sfârșitul lui mai în Marea Britanie, potrivit acestui document.