China a jucat ,,un rol constructiv” în reducerea tensiunilor dintre Pakistan și India, susține ministrul de externe al țării. Cele două țări care dispun de armament nuclear au ajuns luna trecută în pragul unui conflict deschis după ce un convoi paramilitar al Indiei a fost atacat în regiunea disputată de ambele țări, Kashmir, relatează Reuters, potrivit Euronews.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ciocnirea dintre forțe a amenințat să scape de sub control și doar intervențiile diplomaților americani, în frunte cu John Bolton, Consilierul pentru Siguranță Națională al SUA, au reușit să conducă la evitarea escaladării conflictului, susțin cinci surse familiare cu evenimentele.

Ministrul de externe al Pakistanului susține că Emiratele Arabe Unite și China au intervenit pentru a amorsa tensiunile dintre cele două țări asiatice. Acesta susține că păstrarea unei relații de coexistență pașnică între India și Pakistan este în interesul tuturor.

,,Ca un vecin-prieten al Indiei și Pakistanului, China a promovat proactiv negocierile de pace și a jucat un rol constructiv în gestionarea situației tensionate”, a adăugat ministrul într-un comunicat scris.

,,Și alte țări au făcut eforturi pozitive în această direcție.”

China și Pakistanul au avut de-a lungul timpului bune relații diplomatice, dar acum China încearcă să îmbunătățească și legăturile cu New Delhi.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, și președintele Chinei, Xi Jinping, au organizat un summit informal în China anul trecut, iar sursele apropiate de guvernare susțin că Xi va efectua o vizita oficială în India anul acesta.