Actul 18 al Vestelor galbene din Paris a însemnat sâmbătă, 16 martie, revenirea violenței în timpul demonstrațiilor. Subliniind că marea majoritate a protestatarilor erau pașnici, cotidianul madrilen "El Pais" se întreabă dacă aceste incidente nu sunt "expresia disperată a unei revolte care se stinge", potrivit Rador.

Vestele galbene distrug un PorscheFoto: Captura Twitter

"Această nouă creștere a tensiunii ridică întrebări cu privire la viitorul mișcării", scrie "El País", referindu-se la violențele din Paris care au marcat actul 18 al mobilizării "vestelor galbene".

"Întrebarea care se pune acum este dacă această ultimă explozie a violenței este expresia disperată a unei revolte care se stinge sau dacă vestele galbene se vor revigora", se întreabă corespondentul cotidianului din Madrid.

Aproape 32.300 de persoane au demonstrat în toată Franța, dintre care 10.000 la Paris, potrivit datelor Ministerului de Interne.

"Vestele galbene mobilizează din ce în ce mai puțini oameni și tot mai puţini francezi le susţin, dar, în această sâmbătă, ele au venit pentru a încerca să se întoarcă în centrul scenei politice cu o violență fără precedent de la primele demonstrații de la Paris, din toamna trecută".

În timp ce magazinele au fost jefuite și restaurantele au fost devastate, peste 230 de persoane au fost arestate, potrivit autorităților.

"Imaginile, difuzate toată ziua pe canalele de știri, au făcut ecoul celor din 1 decembrie 2018, când atacatorii au vizat Arcul de Triumf și au incendiat zeci de autoturisme pe străzile adiacente", reamintește ziarul.

De această dată, asaltul nu era îndreptat împotriva unui simbol național cum ar fi Arcul de Triumf, ci împotriva unui simbol al luxului parizian: restaurantul Le Fouquet's de pe Champs-Elysees, devastat de protestatari".

Cotidianul spaniol reamintește totuși că "marea majoritate a Vestelor galbene sunt pașnice". Dar "nici violența nu este străină mișcării. Vestele galbene participă la distrugeri și agresiuni. Printre protestatarii pașnici, este ceva comun să auzi justificări pentru violență. Și adesea, este imposibil să îi distingi pe distrugători de ceilalți".

În general, "El País" subliniază că "revolta este, în același timp, o luptă de clasă și o luptă a teritoriilor: Franța claselor mijlocii sărace care trăiesc în provincie împotriva Parisului, opulenta capitală mondială". "Anti-elitismul este una dintre caracteristicile Vestelor galbene".

"Violența va plăti din nou?", se întreabă ziarul. "După weekendul de 1 decembrie și după ocuparea Arcului de Triumf, Macron și guvernul său, intransigenţi până atunci față de cerințele Vestelor galbene, începuseră să facă concesii", își amintește ziarul.

Sâmbătă, președintele francez a trebuit să-și scurteze weekendul de schi pentru a prezida, seara, o celulă de criză la Ministerul de Interne. "El a fost nevoit să se întoarcă la Paris pentru a calma spiritele și a prelua inițiativa", a continuat "El Pais".

"Acest lucru s-a întâmplat în urma așa-numitei mari dezbateri naționale, după două luni de mii de întâlniri în întreaga țară", mai punctează cotidianul spaniol.