Autoritatea de transport public din Berlin (BVG) oferă femeilor o reducere de 21% a tarifelor din capitală pentru a marca Ziua Egalității Salariale a Germaniei. BVG afirmă că obiectivul este de a atrage atenția asupra diferențelor salariale dintre bărbați și femei care în Germania au ajuns până la de 21%, scrie BBC.

FemeieFoto: MorgueFile.com

BVG a declarat că diferența de 21% înregistrată în Germania este echivalentă cu 77 de zile de muncă neremunerate pentru femei. Astfel ziua de 18 martie, a 77-a zi din an a fost desemnată Ziua egalității salariale în Germania.

Potrivit datelor UE pentru anul 2016 cea mai mare diferență este în Estonia (25,6%) și cea mai mică în România (puțin peste 5%). În UE diferența este în medie de 16%.

Potrivit datelor Comisiei Europene, există trei mari dezavantaje pe care le întâmpină femeile din Europa: câștigurile lor sunt mai mici, cele mai multe femei lucrează cu jumătate de normă și ele își petrec cel mai mult timp pentru îndeplinirea sarcinilor de uz casnic.

Agenția federală de ocupare a forței de muncă din Germania (BA) spune că există mai multe domenii în care se resimt diferențe de remunerare între femei și bărbați. De exemplu, un bucătar-șef de sex masculin primește în medie un salariu de 2.195€, în timp ce o femeie primește 1.979€. Un bărbat, funcționar de birou, primește 3,763€ în timp ce o femeie primește 2,943€. Un avocat de sex masculin primește 5,700€, în timp ce o avocată câștigă 4,953€.

În general, decalajul de remunerare între bărbați și femei tinde să fie mult mai mic pentru angajații mai tineri iar în majoritatea țărilor UE, diferențele sunt mai mari în sectorul privat decât în ​​sectorul public.