O parte din zona centrală a Timișoarei a rămas, luni seara, fără Internet și semnal la televiziune sau telefonie după ce reprezentanții Primăriei, în frunte cu Nicolae Robu, au tăiat mai multe cabluri care atârnau pe stâlpi, nemulțumiți că proprietarii lor nu le-au mutat în subteran, potrivit Mediafax.

Nicolae RobuFoto: Agerpres

Operațiunea de tăiere a cablurilor aeriene a fost inițiată de primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Astfel, luni seara, reprezentanți ai Primăriei Timișoara s-au deplasat în zona Podului Mihai Viteazu, aflat în centrul orașului, pentru a reteza mai multe fire deținute de opt operatori de telefonie, televiziune și Internet. Acești furnizori au fost notificați în mai multe rânduri să-și mute cablurile în subteran, însă nu au răspuns solicitărilor făcute de Primăria Timișoara, motiv pentru care s-a luat decizia de a se interveni în forță.

Primarul Timișoarei, prezent la acțiune, a declarat că s-a luat decizia de a se interveni cu „ghilotina”, după ce a observat că proprietarii cablurilor aeriene nu au dorit cu „vorba bună” să le mute în subteran. În urma acestei intervenții, o parte din zona centrală a Timișoarei fără Internet ori semnal la televiziune sau telefonie.

„Am anunțat destul de demult că vine momentul în care declanșăm pur și simplu o campanie de tăiere a cablurilor pentru a-i obliga pe proprietarii lor să le ducă în subteran. Au fost notificați, răsnotificați, dar, din păcate, niciodată nu s-au dovedit constructivi. În această seară am stabilit că vom fi aici și eu și colegii care se ocupă de problemele acestea și vom începe să tăiem cablurile. Au auzit și acum sunt și unii proprietari prezenți aici și își taie singuri cablurile. Nu știu câte persoane vor fi afectate, mie îmi pare foarte rău pentru cetățeni, pentru că ei nu au nicio vină, ei sunt abonați la diverși operatori pentru diverse servicii, de vină sunt furnizorii respectivi, că nu-i respectă pe abonații lor, că dacă i-ar fi respectat, nu ar fi creat această situație. Ei bine, se va face cu ghilotina dacă nu merge cu vorba bună. Vom continua și nu ne vom opri până când nu vom scăpa orașul de cabluri aeriene”, a afirmat Nicolae Robu.

După ce doi muncitori au urcat cu o autoscară pentru a tăia câteva fire, și primarul Timișoarei a dorit să repete operațiunea. Astfel, după ce și-a pus o cască de protecție pe cap și o centură, Nicolae Robu a urcat în nacela unei autoscări. Un trecător i-a strigat primarului că poate va tăia cablul care merge spre sediul municipalității.

„Și dacă merge la Primărie, asta e, sper să nu meargă la Primărie, dar hotărârea este fermă, scăpăm orașul de cabluri aeriene. Nu știu unde merge, noi nu vrem să lăsăm pe nimeni fără Internet, fără televiziune, fără telefonie, nu vrem asta, dar nici nu mai putem tolera ca orașul să fie plin de cabluri aeriene”, a precizat Nicolae Robu înainte de a tăia cablul.

După ce operațiunea a fost dusă la bun cu sfârșit, edilul a spus: „victorie”.

Pe de altă parte, reprezentantul unui operator de telefonie mobilă prezent la fața locului a afirmat că vor fi afectați foarte mulți abonați ca urmare a tăierii cablurilor.

„Foarte mulți oameni vor fi afectați. Unele cabluri care sunt aici sus și au fost tăiate alimentează stațiile de telefonie mobilă, iar acestea nu mai emit semnal pe telefonia mobilă. Nu știu să vă precizez cât timp vor sta abonații fără servicii, poate să fie și luni de zile. Există și cabluri de telefonie mobilă, televiziune, Internet. S-au făcut somații, dar nu se poate de pe azi pe mâine să băgăm cablurile în pământ, nu este așa simplu. Trebuia Primăria să acceseze fonduri europene și să facă canalizație. În cinci ani de zile, rămânea canalizația Primăriei și Primăria câștiga un ban. Nu i-a interesat asta. La Cluj, de exemplu, de ce s-a putut? Aceiași distribuitori care au cablurile pe stâlpi sunt și la Cluj, acolo de ce s-a putut în parteneriat cu primăria să se facă canalizație? S-au încercat discuții cu primăria pe această temă, dar se pare că nu avem cu cine discuta, oameni incompetenți la primărie, ăsta e adevărul. Dacă erau oameni competenți, cablurile erau demult îngropate în pământ”, a declarat Aleksandar Stancovici, reprezentantul unei firme subcontractante a unui operator de telefonie mobilă.

De asemenea, reprezentanul unei firme care oferă servicii de Internet, televiziune și telefonie mobilă a precizat că vor fi afectate aproximativ o mie de persoane juridice din centrul Timișoarei, plus persoane fizice. Reprezentanții Primăriei Timișoara au continuat operațiunea de tăiere a cablurilor aeriene până aproape de Piața Victoriei, pe o porțiune de cel puțin o sută de metri.