Bilanțul persoanelor moarte în urma inundațiilor provocate de ciclonul Idai în Mozambic și Zimbabwe ar putea depăși 1.000 de persoane, a anunțat luni președintele Mozambicului, Filipe Nyusi, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Pentru moment, avem confirmați 84 de morți (doar în Mozambic), dar când am survolat zona în această dimineață (...), pentru a înțelege ce se întâmplă, totul sugerează că bilanțul ar putea depăși 1.000 de decese”, a declarat Nyusi într-o intervenție televizată.

”Peste 10.000 de persoane au nevoie de ajutor alimentar”, a adăugat el. ”Apele Pungwe și Buzi s-au revărsat și au făcut să dispară sate întregi izolând comunități. Sunt corupuri care plutesc. Este un adevărat dezestru umanitar”, a spus el.

Salvatorii au recuperat oameni din copaci, care au găsit refugiu în crengile înalte ale arborilor așteptând să fie salvați. Zeci de oameni erau blocați pe acoperișurile clădirilor.

Ciclonul Idai și vânturile extrem de violente asociate cu ploi torențiale au asaltat centrul Mozambicului joi seară, înainte să se orienteze către Zimbabwe.