Un tribunal turc a condamnat luni la închisoare pe viață foști polițiști aflați la originea unui răsunător scandal de corupție din 2013, care a vizat garda apropiată a actualului președinte Recep Tayyip Erdogan, a anunțat agenția de presă Anadolu, preluată de AFP.

Fethullah GulenFoto: AGERPRES

În total, 15 persoane, printre care cel puțin patru foști șefi de poliție, au fost condamnați după ce au fost declarați vinovați de "tentativă de răsturnare a guvernului", potrivit Anadolu.

Unii dintre acuzați au fost declarați vinovați și de "apartenență la o organizație teroristă armată" în acest proces în care aproape 70 de persoane sunt judecate pentru prezumtiva implicare în acest scandal de corupție care a izbucnit în decembrie 2013.

Dosarul, care a zguduit guvernarea lui Erdogan, pe atunci prim-ministru, viza mai mulți miniștri și apropiați ai liderului turc, acuzați că au primit mită. Mai mulți miniștri apropiați de Erdogan au demisionat atunci.

Scandalul a fost rapid înăbușit și sute de polițiști și magistrați implicați în anchetă au fost arestați sau reduși la tăcere.

Erdogan a respins acuzațiile și a denunțat un "complot" al predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat care s-a transformat în țap ispășitor pentru guvernul de la Ankara.

Gullen, care locuiește în Statele Unite de circa 20 de ani, este acuzat de Ankara și de organizarea puciului ratat din iulie 2016. Acesta neagă acuzațiile.

Autoritățile turce și presa controlată de putere descriu acum scandalul de corupție din 2013 drept o "tentativă de lovitură de stat judiciară" care a prefigurat puciul din 2016.

Ankara îi acuză pe partizanii lui Gülen că au infiltrat instituțiile statului, cu prioritate justiția, poliția și mediul profesoral, pentru a crea un "stat paralel".

După tentativa de puci din 2016, autoritățile turce au lansat o campanie de epurare fără precedent împotriva partizanilor lui Gülen, dar și a opozanților kurzilor și a presei, arestând zeci de mii de persoane.