Autoritățile din Europa lucrează pentru a stabili dacă Brenton Tarrant, bărbatul acuzat că a ucis 50 de persoane în cel mai grav atac terorist din istoria Noii Zeelande, a avut legături cu grupurile de extremă-dreapta de pe continent, după ce acesta a călătorit înainte de atac în Grecia, Turcia și Bulgaria, relatează The Guardian.

atacatorul din Christchurch la audieriFoto: Captura video

De vineri, oficialii din Turcia, Bulgaria și Grecia au început anchete cu privire la călătoriile atacatorului în Europa în anii de dinainte a de a se muta în Noua Zeelandă.

Brenton Harrison Tarrant, un australian de 28 de ani, pare că a călătorit intens în Europa, Orientul Mijlociu și Asia, inclusiv în Turcia, Franța, Pakistan, Bulgaria, Ungaria și Coreea de Nord.

Manifestul publicat online cu câteva minute înainte ca Tarrant să atace cele două moschei din Christchurch vineri, care s-a soldat cu 50 de morți, susține că viziunea sa asupra imigrației s-a ”schimbat dramatic” în timpul călătoriilor sale în Europa de Vest în 2017.

Tarrant a scris că în timp ce călătorea prin Franța, Portugalia și Spania a fost oripilat de uciderea unei fetițe în vârstă de 11 ani, Ebba Akerlund, când un uzbeck, Rakhmat Akilov, a intrat cu furgoneta într-un grup de pietoni în Stockholm în aprilie 2017.

Două dintre armele folosite în atacul din Christchurch aveau referințe la Akerlund.

Oficialii greci au spus sâmbătă că Tarrant a vizitat Grecia pentru scurt timp în 2016.

Un comunicat al ministerului pentru protecția cetățenilor arată că acesta a venit din Istanbul pe 20 martie și a rămas câteva zile pentru insulele Creta și Santorini. Potrivit procurorului bulgar Sotir Tsatsarov, Tarrant a vizitat Bulgaria între 9 și 15 noiembrie anul trecut, pentru a ”vizita siturile istorice și pentur a studia istoria țării balcanice”.

Australianul a călătorit, de asemenea, cu autocarul în Serbia, Croația, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina între 28 și 30 decembrie 2016.