Teritoriul Baghouz este tot ceea ce rămâne din Statul Islamic, în inima teritoriului pe care l-a capturat în 2014, profitând de haosul din Irak și din Siria pentru a captura aproximativ o treime din cele două țări și pentru a eradica frontiera dintre ele. Lupta pentru ultima regiune ocupată de ISIS continuă, transmite Reuters.

Video ISISFoto: Captura DailyMail

Loviturile aeriene și artileria au început să lovească zona, iar fumul a început să se ridice la sfârșitul după-amiezii, după ce forțele susținute de SUA și-au reluat atacul după o săptămână.

Seara, un canal de televiziune kurdă a difuzat imagini în direct, arătând incendii și fumul rachetelor care loveseră în enclavă.

Figurile minuscule ale oamenilor aflați încă în Baghouz s-au văzut în mod clar printre sute de camioane, autoturisme și microbuze grupate în jurul unor clădiri din beton pe malul Eufratului.

Cu toate acestea, liderul grupului, Abu Bakr al-Baghdadi, este încă în libertate, iar oficialii regionali consideră că acesta va rămâne o amenințare chiar și după ce și-a pierdut întreg teritoriul.

În ciuda dimensiunilor mici ale Baghouzului, peste 60.000 de persoane au fugit în ultimele două luni, a declarat miliția Forțelor Democrate Siriene (SDF).

Aproape jumătate dintre cei care s-au predat erau susținători ai Statului Islamic, majoritatea membrii ai familiilor unor luptători jihadiști. Alți 5.000 de militanți armați s-au predat, a declarat purtătorul de cuvânt al SDF, Kino Gabriel.

Alți 34.000 de civili au fost evacuați. Foștii locuitori din regiune afirmă că mulți dintre civilii care au părăsit zona Baghouz în ultimele săptămâni au fost sunniți irakieni cu legături strânse de triburi de cealaltă parte a frontierei, în Deir al-Zor, o insulă suunită.

Ei au căutat sanctuar în Siria, de teamă de represalii din partea irakienilor Hashd al Shaabi și a militiilor șiite sprijinite de Iranieni, spun foștii rezidenți.