Întrucât conflictele dintre prim-ministrul maghiar și Uniunea Europeană vor ajunge la un prim punct de cotitură miercurea aceasta, numărul vocilor care cer o examinare amănunțită a cheltuielilor guvernului din fondurile blocului s-a înmulțit, informează Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un deputat din opoziția din Ungaria a adunat peste 470.000 de semnături pentru a-l forța pe premierul Viktor Orban să facă o vizită Procuraturii Europene, o nouă agenție care va începe să ancheteze utilizarea fondurilor UE începând cu anul 2020.

UE a alocat Ungariei 25 miliarde euro (28,3 miliarde de dolari) în perioada bugetară 2014-2020, iar criticii spun că aceste fonduri au fost adesea cheltuite pe proiecte prea scumpe sau inutile, care au plasat bani în buzunarele aliaților lui Orban.

Petiția a fost făcută cu câteva zile înainte ca partidul de guvernământ al lui Orban, Fidesz, poate fi suspendat sau eliminat din principalul grup de centru-dreapta din Parlamentul European din cauza poziției sale ferme împotriva UE, anti-migranți.

În ciuda conflictelor lui Orban cu Bruxelles - el crede că birocrația UE a acumulat puterea în detrimentul țărilor sale membre - Ungaria a fost printre cele mai de succes țări din UE în obținerea sprijinului financiar din partea blocului.

Cu toate acestea, o propunere a UE pentru perioada bugetară 2021-2027 ar putea reduce subvențiile Ungariei cu 24% față de ciclul actual de șapte ani - o restructurare bugetară impusă parțial de plecarea iminentă a Marii Britanii din bloc.