Canada va anunța, așa cum era de așteptat luni, extinderea unei misiunii de instruire formate din 200 de militari în Ucraina, a menționat duminică o sursă citată de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul de externe Chrystia Freeland și ministrul apărării Harjit Sajjan au programat luni o conferință de presă laora 13:00. (1800 GMT).

"Este vorba de extinderea misiunii dinUcraina", a spus sursa, care a solicitat anonimatul datăfiind sensibilitatea situației.

Trupele canadiene au ajuns pentru prima oară în Ucraina în 2015, și ar fi trebuit sărămânăpânăla sfârșitul lunii martie. Surse politice și militare au arătat clar că soldații vor rămâne maimult, având în vedere tensiunile continue dintre Ucraina și Rusia.

Ministerul Apărării al Canadei a declarat în decembrie că contingentul a instruit maimult de 10.000 de membri ai forțelor de securitate ucrainene.

Contingentul canadian seaflă în vestul Ucrainei, departe de confruntările dintre soldații ucraineni și separatiștii susținuți de către ruși din estul țării.

"Continuăm să condamnăm această violare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în termenii cei mai puternici" a declarat sâmbătă Freeland, un critic vocal alanexării Crimeei dacătreRusiala începutul anului 2014.

Canada, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus vineri sancțiuni noi unui număr de oficialități rusești pentru a pedepsi Moscova pentru atacul său din 2018 asupra a trei nave ucrainene și ocuparea Crimeei, care fusese parte a Ucrainei.

Instructorii canadieni se află în Ucrainacaparte a unei misiuni maimari, care implică Statele Unite, Marea Britanie, Lituania, Polonia și Suedia.