Zece milioane de telespectatori au fost joi martorii unui moment în care vechiul și reputatul știrist de la prima televiziune germană, ARD, n-a mai făcut față momentului. Apatic și slabit în timpul prezentării știrilor, Jan Hofer abia se ținea pe picioare, sprijinindu-se de masă, la finalul celor nouă minute de emisiune. În presa germană s-a speculat despre un colaps, dar redactorul-șef al ARD Aktuell, Kai Gniffke, constată doar că a fost „prea lungă“ filmarea care reda scena în direct. Cât de mare e miza, ca un jurnalist să-și pună sănătatea în pericol, lucrând până la epuizare?

Jan Hofer prezentand TagesschauFoto: Captura YouTube

În declarația sa despre incident, Gniffke a permis presei să arunce o privire în culisele principalei emisiuni de știri a televiziunii germane, ARD. El a comentat cu privire la starea de sănătate a lui Jan Hofer și a răspuns la întrebări generale, despre profesia de știrist la „Tagesschau”.

„Prezentatorii de știri sunt liber-profesioniști, care primesc onorariu fix, ​​pentru o emisiune. Pentru ediția principală a știrilor, un prezentator primește 259,89 euro. Onorariul este mult mai mic pentru emisiunile mai scurte, din timpul zilei”, a explicat Gniffke pentru Hannoversche Allgemeine.de.

260 de euro par puțini bani, însă redactorul-șef ARD menționează și faptul că, într-o zi, „sunt posibile mai multe apariții”. „La sfârșitul săptămânii trecute, de exemplu, Jan Hofer a prezentat, la prima televiziune, de șapte ori”.

Potrivit datelor comunicate de postul TV de stat, prezentatorul ar fi contractat o infecție, pe care a dus-o pe picioare. În timpul emisiunii de joi, tensiunea să arterială ar fi scăzut brusc. Milioane de oameni au fost martorii evenimentului, iar mulți dintre ei și-au exprimat, pe rețelele de socializare, empatia față de binecunoscutul om de televiziune.

Binecunoscut ca imagine pe sticlă, deoarece Hofer pare a-și păzi bine un secret identitar. Este vorba de data nașterii sale, care e în 31 ianuarie 1950, sau 1952, potrivit wikipedia.de. Mai este vorba și de numele său, care ar fi, de fapt, John New Hofer, Jan Hofer fiind un pseudonim.

El ar fi încercat să modifice intrarea Wikipedia la persoana sa, dar nu a reușit, fapt care a dus la speculații privind faptul că Hofer ar tenta să-și ascundă unele date biografice. Acest lucru nu l-a împiedicat să aibă o lungă și remarcabilă carieră în mass-media, fiind, din anul 2004, principalul prezentator de știri al televiziunii germane de stat.

Șeful său de la ARD a declarat că „acum, întâi se tratează […] Când va fi din nou fit, va citi în continuare la Tagesschau”. Interesant este faptul că inregistrarea emisiunii de joi a fost ștearsă din arhiva online a postului TV.

Incidentul de joi e o recidivă, și în 2016 Hofer clacând în timpul unei emisiuni de știri, după cum relatează Tag24.de. Prezentatorul însuși pare a avea în continuare și alte planuri, potrivit unei postări pe Instagram, în care pozează la un târg gastronomic din Hamburg, unde figurează ca și co-moderator. Se pare că jurnalistul de 69 de ani e neobosit. Dar până când?

Vezi incidentul cu prezentatorul Jan Hofer