Autoritățile din Noua Zeelandă au anunțat că autorul celor două atacuri armate produse vineri la moscheile Al Noor și Linwood din Christchurch, în urma cărora 50 de persoane au murit, a acționat singur, relatează Mediafax citând BBC.

Atacul din ChristchurchFoto: Captura Twitter

Alte trei persoane au fost arestate în urma incidentului, dar nu mai există suspiciuni că au fost implicate în atacuri, a transmis comisarul Mike Bush. Unul dintre bărbați a fost acuzat de posesia unor arme de foc, iar al doilea va fi audiat în fața unei Curți de Justiție luni. O femeie, al treilea suspect, a fost eliberată fără a fi acuzată.

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat că biroul său a primit un document din partea suspectului cu nouă minute înainte de producerea incidentului, dar acesta nu conținea detalii specifice, cum ar fi locația atacurilor. Documentul a fost redirecționat serviciilor de securitate după aproximativ două minute.

Brenton Tarrant, autorul atacului, avea permis de port-armă și deținea cinci arme, a transmis prim-ministrul. Acesta nu avea antecedente penale și nu se afla pe lista de persoane urmărite de serviciile de securitate din Noua Zeelandă sau Australia.

Jacinda Ardern a anunțat că va discuta cu membrii Guvernului, luni, despre o reformă privind armamentul în Noua Zeelandă.

Cel puțin 50 de persoane au murit în urma celor două atacuri armate produse vineri la moscheile Al Noor și Linwood din Christchurch, Noua Zeelandă. Aproximativ 34 de oameni sunt încă internați în spital pentru îngrijiri medicale, un copil în vârstă de patru ani fiind în stare critică. Cele două moschei erau pline cu credincioși, care se adunaseră pentru slujba de vineri după-amiază.

Atacatorul în vârstă de 28 de ani a transmis live atacul din cel puțin una dintre moschei. Înaintea atacului, acesta a publicat pe contul său de Twitter, sub numele de Brenton Tarrant, mai multe poze cu arme și un document de 74 de pagini în care își explică acțiunile.

Printre motivele invocate de atacator se numără „crearea unei atmosfere de teamă” și „incitarea la violență” împotriva musulmanilor. În documentul publicat, Brenton Tarrant oferă detalii biografice și se descrie drept „etno-naționalist” și „fascist”.

Atacatorul susține că a plănuit atacul în ultimii doi ani, iar locația exactă a fost stabilită în urmă cu trei luni. Noua Zeelandă nu a fost prima opțiune, dar Tarrant a dorit să transmită mesajul că „niciun loc din lume nu este sigur”.

Citește și:

Cine este Brenton Tarrant, atacatorul de vineri din Christchurch

Masacrul din Christchurch: Asasinul a fost recent în Bulgaria, de unde a plecat la București cu destinația Ungaria

SRI face verificări privind vizita în România a autorului atacului terorist din Noua Zeelandă

Atacatorul din Christchurch a călătorit în Croaţia în decembrie 2016-ianuarie 2017 (poliţia croată)

Autorul atacurilor armate din Noua Zeelandă, plasat în arest preventiv până pe 5 aprilie

FOTO Numele domnitorului Șerban Cantacuzino, pe un încărcător folosit în atacul de vineri din Noua Zeelandă / Numele lui Iancu de Hunedoara apare pe pușcă / Pe armă pare că scrie și Ștefan cel Mare

Ce este "Mare înlocuire", invocată de asasinul din Christchurch: O teză complotistă cu origini naziste, care acuză o colonizare musulmană a Europei