Zuzana Caputova, o activistă anticorupție fără experiență în funcții publice, a câștigat clar prima rundă a alegerilor prezidențiale din Slovacia și se va confrunta în turul doi cu cel care candidează din partea partidului de guvernare, Smer, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deși votanții par să fi votat contra Smer în acest scrutin ținut la un an după protestele masive declanșate de uciderea unui jurnalist, candidatul formațiunii de la putere, Maros Sefcovic, comisar european, ar putea câștiga voturi în turul doi de la cei care preferă stabilitatea în locul schimbării oferite de Caputova.

Uciderea lui Jan Kuciak, care scria despre cazuri de fraudă cu implicații politice, a declanșat cele mai mari demonstrații din Slovacia de la căderea comunismului. Aceste proteste au dus la demisia premierului de atunci, Robert Fico, lider al Smer.

Caputova a obținut în primul tur 40,5% dintre voturi, mult în fața lui Sefcovici, creditat cu 18,7% dintre opțiuni. Turul doi se va ține pe 30 martie.

Dacă va fi aleasă, Caputova, o liberală pro-europeană de 45 de ani, care aparține de partidul mic, neparlamentar, Slovacia Progresistă, se va evidenția printre politicienii naționaliști populiști care se ridică în mare parte din Europa.