Surpriză în Slovacia: Candidata unui partid neparlamentar a câștigat clar primul tur al prezidențialelor
Deși votanții par să fi votat contra Smer în acest scrutin ținut la un an după protestele masive declanșate de uciderea unui jurnalist, candidatul formațiunii de la putere, Maros Sefcovic, comisar european, ar putea câștiga voturi în turul doi de la cei care preferă stabilitatea în locul schimbării oferite de Caputova.
Uciderea lui Jan Kuciak, care scria despre cazuri de fraudă cu implicații politice, a declanșat cele mai mari demonstrații din Slovacia de la căderea comunismului. Aceste proteste au dus la demisia premierului de atunci, Robert Fico, lider al Smer.
Caputova a obținut în primul tur 40,5% dintre voturi, mult în fața lui Sefcovici, creditat cu 18,7% dintre opțiuni. Turul doi se va ține pe 30 martie.
Dacă va fi aleasă, Caputova, o liberală pro-europeană de 45 de ani, care aparține de partidul mic, neparlamentar, Slovacia Progresistă, se va evidenția printre politicienii naționaliști populiști care se ridică în mare parte din Europa.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Mai lasa-ma, postacule.
Mai ai vreo nelămurire?
Premieri (din Islanda pana in Romania), ministri (din Franta pana in Grecia), parlamentari (peste tot), inalti functionari, directori de corporatii, etc., sunt cazuri documentate si prezentate de presa.
In Romania si Europa de est (si in regiuni din Europa sudica, vezi cazurile Italiei, Greciei si Spaniei), coruptia a devenit cu timpul parte a unei mentalitati colective, urmare a Istoriei sau saraciei indelungate.
Nu trebuie sa existe scuza pentru astfel de comportamente, nici o societate civilizata europeana nu-si poate permite sa accepte asa ceva ca fiind "normal".
Coruptie inseamna sa distrugi increderea celor onesti, inseamna sa distrugi meritocratia descurajandu-i pe cei harnici, inseamna sa ajuti criminalii, coruptia ucide.
Slovacii au inteles cat de corupta e clasa lor politica, societatea in care traiesc, nu se mai ascund dupa succesele economice, nu mai accepta vechea "normalitate", vor curatenie.
Asa ca au votat in consecinta, ca protest impotriva intregii clasei politice, preferand o dna fara nici o experienta dar cu un discurs clar anti-coruptie.
Nu stiu daca PSD-ul pricepe ce val se va ridica impotriva lui la urmatoarele seturi de alegeri, ar face bine sa priveasca la ce se intampla in Slovacia.
Mai ales ca dl Iohannis s-ar putea sa propuna si un referendum anticoruptie, deci o arma perfecta de mobilizare anti-PSD.
Dna Caputova a fost propusa de un "micropartid" aparut abia la sf lui 2017, partid numit "Slovacia Progresista".
Se autodefineste ca "social-liberala" si ecologista, deci e foarte bine conectata la trendul progresismului modern.
O eventuala victorie in turul 2 ar crea un soc in toata Europa de est printre partidele mari traditionale care cred ca pot controla alegatorii fara probleme.
Slovacia e o tara mica, cu circa 5 milioane loc, din care 8-9% sunt maghiari. PIB-ul e 50% din al Romaniei.
Au trecut degeaba 30 de ani, politica românească e făcută tot de foști funcționari din administrație, iar ăștia tot socialism vor, că ei numai din bani publici trăiesc și din asta au trăit toată viața.