Poliția franceză a recurs la gaze lacrimogene și a arestat zeci de persoane în confruntări cu protestarii, în condițiile în care mișcarea vestelor galbene încearcă să reimpulsioneze revolta împotriva președintelui Macron ce durează de patru luni, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: Numeroase magazine celebre de pe bulevardul Champs-Elysées au fost jefuite şi incendiate, peste 150 de protestatari violenţi au fost reţinuţi, iar circa 40 de persoane, manifestanți și forțe de ordine deopotrivă, au fost rănite în cursul confruntărilor - aşa arată bilanţul în cea de-a 18-a sâmbătă de manifestații a „vestelor galbene”, la Paris, marcată de o reizbucnire a violențelor.

Imaginile cu celebra arteră pariziană Champs-Elysées vandalizată de demonstranți, precum și cele cu atacul asupra forțelor de ordine de la Arcul de Triumf, au făcut înconjurul lumii.

Manifestanții au aruncat cu pietre de pavaj în scutieri, totul în norii de gaz lacrimogen împrăștiat de forțele de ordine în fața Arcului de Triumf din capitala franceză.

Unii manifestanți au aprins focuri pe străzile alăturate, cel puțin un autoturism fiind incendiat. Și un sediu de bancă a fost cuprins de flăcări.

Poliția a folosit inclusiv tunuri cu apă, și a arestat cel puțin 30 de persoane în momentul în care tensiunile au escaladat pe Champs-Elysées. Geamurile unui restaurant de lux de pe această arteră au fost sparte.

Ministrul de interne Christophe Castaner a spus că huligani puși pe scandal s-au infiltrat printre demonstranți și a dat ordin să se răspundă „la atacurile inacceptabile cu cea mai mare fermitate posibilă”. „Nu vreau să existe nicio îndoială: ei vor violențe și sunt acolo să semene haos în Paris”, a afirmat Castaner.