Un grup disident, care vrea să-l înlăture de la putere pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, ar fi organizat un raid asupra ambasadei Coreei de Nord în Spania, relatează cotidianul The Washington Post, citând surse familiare cu planificarea și executarea misiunii, conform Mediafax.

Sosie Kim Jong UnFoto: youtube.com

La finalul lunii februarie, cu doar câteva zile înainte de summitul de la Hanoi, între liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american Donald Trump, persoane mascate s-au infiltrat în Ambasada Coreei de Nord la Madrid, au imobilizat mai mulți angajați ai misiunii diplomatice, au furat calculatoare și telefoane mobile, după care au părăsit locul faptei în două vehicule de lux.

Grupul responsabil pentru această operațiune este cunoscut sub numele de Cheollima Civil Defense, o organizație secretă disidentă care dorește să înlăture de la putere dinastia Kim, potrivit surselor menționate anterior de cotidian.

Oficialii guvernamentali din Coreea de Nord, Statele Unite și Spania au refuzat să comenteze informațiile despre presupusa implicare a acestui grup.

Persoane familiare cu incidentul spun că grupul nu a acționat în coordonare cu vreun guvern. Agențiile de informații americane ar fi fost în mod special reticente să se implice, având în vedere momentul și caracterul sfidător al misiunii. Dar raidul reprezintă cea mai ambițioasă operațiune de până acum pentru această organizație disidentă obscură care încearcă să submineze regimul nord-coreean, potrivit surselor cotidianului.

Experți consultați de Washington Post au declarat că dispozitivele electronice furate de agresori conțin probabil informații prețioase despre oficiali nord-coreeni, inclusiv despre Kim Hyok Chol, liderul echipei nord-coreene pentru discuțiile cu SUA.