O militantă anti-corupție care nu are experiență anterioară în funcții publice este favorită să câștige alegerile prezidențiale din Slovacia sâmbătă, în timp ce alegătorii resping partidul de guvernământ Smer la un an după ce uciderea unui jurnalist a declanșat proteste în masă, relatează Reuters.

Manifestatie in Slovacia dupa asasinarea jurnalistului Jan KuciakFoto: Captura YouTube

Uciderea lui Jan Kuciak, care a raportat cazuri de fraudă ce implicau oameni de afaceri cu conexiuni politice, a declanșat cele maimari proteste antiguvernamentale din Slovacia, de lacăderea comunismul cu trei decenii mai devreme. De asemenea, a condus la demisia primului ministru, liderul partidului Smer, Robert Fico.

Sondajele arată că candidatul susținut de Smer, comisarul european Maros Sefcovic, se află cu mult în urma noii politiciene, avocata Zuzana Caputova, a cărei susținere de către mișcarea de protest a catapultat-o în poziția de lider cu procente de peste 50%.

Dacă vafialeasă, Caputova, o liberală pro-europeană de 45 de ani, care aparține de partidul mic, neparlamentar Slovacia Progresistă, se va evidenția printre politicienii naționaliști populiști care se ridică în marepartedinEuropa.