Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, este așteptat să participe la reuniunea Consiliului Arctic din 6 mai, în Finlanda, într-o demonstrație de angajament a Washingtonului față de regiune, pe fondul preocupării în creștere a SUA cu privire la interesele Chinei, a declarat vineri un oficial american citat de Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr

Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Rusia, Suedia și Statele Unite sunt membri ai Consiliului, care coordonează politica arctică și câștigă influență întimp ce gheața se retrage pentru a deschide noi căi comerciale și a intensifica concurența pentru petrolul, gazeleși resursele minerale din zonă.

"Vrem să arătăm că suntem angajați să fim o națiune arctică, o putere arctică", a spus un oficial, care a vorbit cu condiția anonimatului, unui mic grup de reporteri. "Acțiunea chineză a focusat cu adevărat mințile tuturor, inclusiv pe ruși".

China a devenit membru observator al Consiliului Arctic în 2013, iar anul trecut a subliniat ambițiile sale de a extinde inițiativa Beltand Road ("centurășirută") a președintelui Xi Jinping înArctica, dezvoltând căile navigabile deschise de încălzirea globală.