Jacinda Arden, premierul Noii Zelande, a declarat că lideri de stat din întreaga lume au prezentat condoleanțe după atacurile armate din Christchurch, printre aceștia numărându-se și președintele SUA, Donald Trump, apreciat ca fiind un "simbol al identității albe" în proclamația atacatorului, relatează Mediafax.

Atac Noua ZeelandaFoto: Captura video

Șefa Guvernului de la Wellington a mai declarat că susține schimbarea legislației armelor, citând în acest sens faptul că presupusul atacator a reușit să obțină un permis de portarmă și să achiziționeze arme semiautomate în mod legal.

Un individ a comis vineri atacuri armate ce au vizat două moschei din Christchurch, în urma cărora cel puţin 49 de persoane au fost ucise, iar alte câteva zeci au fost rănite.

"Vă pot spune un lucru chiar acum: legislația noastă privind armele se va schimba", a declarat premierul Noii Zeelande, care a adăugat că vor fi luate în considerare toate opțiunile pentru a restricționa violența armată.

În Noua Zeelandă este permisă deținerea de arme semiautomate, considerate drept arme de asalt, care sunt interzise în Australia sau Marea Britanie. Armele pot fi cumpărate online de orice persoană peste 16 ani care deține un permis de portarmă.

Ardern a declarat că i-a spus președintelui american Donlad Trump să manifeste "simpatie și dragoste" pentru comunitățile musulmane.

"Am vorbit cu premierul Jacinda Ardern pentru a exprima durerea întregii noastre națiuni după actele teroriste monstruoase de la două moschei", a afirmat președintele Trump, adăugând că SUA sunt solidare cu Noua Zeelandă.

Trump a mai afirmat că nu consideră naționalismul rasist alb drept o problemă în ascensiune, afirmând: "Cred că este un grup mic de oameni".

Liderul american a afirmat că atacurile de la Christchurch sunt o "oribile", adăugând că nu a citit proclamația atacatorului, în care acesta aprecia că Trump că este "un simbol al resurgenței identității albe"