​Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a somat vineri autoritățile poloneze să restabilească pe deplin independența justiției în țara lor, deja subiect de controverse între Varșovia și Uniunea Europeană, scrie AFP.

Consiliul EuropeiFoto: Flickr/ Antonio Bonanno

La finalul unei vizite de cinci zile în Polonia, comisarul Dunja Mijatovic a denunțat de asemenea, într-un comunicat, deficiențele tot mai mari în ceea ce privește protejarea drepturilor femeilor, în special în materie de procreare, acces legal la avort și la contracepție.

„Autoritățile poloneze ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a restabili independența totală a puterii judiciare și pentru a remedia dezacordul și impasul care continuă să afecteze fucționarea și credibilitatea anumitor instituții judiciare”, în special Curtea Constituțională și Consiliul Suprem al Magistraturii (KRS), a precizat Mijatovic.

Comisarul Consiliului Europei şi-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la faptul că "sute de preşedinţi de tribunale şi de procurori au fost revocați sau înlocuiţi de către ministrul Justiţiei în ultimii ani".

Marțea viitoare, Curtea de Justiție a UE (CJUE) urmează să analizeze la rândul său conformitatea cu Tratatul UE a noului Consiliu Suprem al Magistraturii (KRS) și a două noi camere de la Curtea Supremă a Poloniei, instituții fundamentale puse în funcţiune de conservatori în cadrul reformei lor controversate a justiţiei.

Potrivit conservatorilor aflaţi la putere, această reformă este necesară pentru a lupta împotriva corupţiei şi reţelelor moştenite din perioada comunistă.

Sesizată de Bruxelles, justiţia europeană a somat deja, în decembrie, Polonia să suspende una dintre prevederile reformei sale asupra Curţii Supreme care, potrivit CJUE, aduce atingere independenţei sistemului judiciar, reducând vârsta de pensionare a judecătorilor de la Curtea Supremă și obligându-i astfel să se retragă pe circa 20 dintre ei. Varşovia a făcut un pas înapoi în această chestiune.

Bruxellesul consideră că schimbările introduse de partidului aflat la putere în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), constituie o ameninţare la adresa statului de drept.